0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Vlada ZDK-a nastavlja saradnju s organizacijama boračke populacije

  ()

  U Vladi Zeničko-dobojskog kantona upriličen je prijem i radni sastanak sa predstavnicima temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH i HVO-a u ZDK, čiji su domaćini bili predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

  Prenoseći pozdrave premijera ZDK-a Mirze Ganića, koji je bio spriječen da prisustvuje prijemu, predsjedavajući Huskić je ponovio opredjeljenje aktuelne vlasti u ZDK-u da nastavi saradnju sa boračkim udruženjima na način kako je to činila prethodna vlada na čelu s premijerom Miralemom Galijaševićem.

  – Želimo da radimo zajedno i da održimo kontinuitet dobre saradnje. Nastojat ćemo da sve probleme rješavamo dogovorom – kazao je Huskić.

  Boračka udruženja očekuju od ZDK-a da uskladi svoje propise sa Zakonom o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH, čim bude donesen u Parlamentu FBiH. Traže da se sistemski riješi pitanje pravne pomoći za branitelje koji su optuženi ili učestvu kao svjedoci u predmetima ratnih zločina, te da se institucionalno jačaju braniteljska udruženja kako bi se ova populacija mogla efikasnije boriti za pripadajuća prava. Poručili su kako žele graditi istinsko povjerenje i probleme žele rješavati kroz dijalog s vlastima, a ne proteste i šatorska naselja.

  – U protekle četiri godine smo postigli napredak u rješavanju položaja boračke populacije i želimo ostati na tom kursu. Moramo se izboriti za dodatno povećanje budžeta kako bismo kroz nove projekte napravili još veći iskorak – kazao je ministar Čolaković.

  Sastanku su prisustvovali predsjednica Udruženja porodica šehida i poginulih boraca Fatima Mahmutagić, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Nazim Bećirović, predsjednik JOB “Unija veterana” Vernest Karzić, Jusuf Rakman i Asim Omanović iz Saveza ratnih vojnih invalida, predsjednik HVIDRA-e Pero Lujić te čelnik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a u ZDK-u Dragan Janko, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO