Vlada ZDK imenovala Admira Gazića za policijskog komesara MUP-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici imenovala je Admira Gazića na dužnost policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova na mandat od četiri godine. Vlada je Gaziću rješenjem o imenovanju dodijelila čin generalnog inspektora policije za vrijeme trajanja mandata.

Procedura izbora policijskog komesara provedena je u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila u maju ove godine, a kojima je u zakon vraćena odredba da kandidati za policijskog komesara moraju imati čin glavnog inspektora, kao i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Proceduru izbora proveo je Nezavisni odbor Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kojim predsjedava Semir Šut, bivši policijski komesar, a koji je ministru unutrašnjih poslova Benjaminu Sinanoviću dostavio rang-listu sa imenima tri kandidata koji su se prijavili na konkurs objavljen u dnevnoj štampi 18. jula i Službenim novinama Federacije BiH 21. jula, i to imena Admira Gazića, Adisa Imamovića i Fahrudina Pušine.

Na osnovu intervjua, ocjene kvalifikacija koje odgovaraju potrebama radnog mjesta i prijedloga plana i programa rada za vrijeme trajanja mandata, Nezavisni odbor je najviše bodova dodijelio Gaziću. Konkursna procedura okončana je na sjednici održanoj 07. septembra, nakon što je Općinski sud u Zenici ukinuo ranije izrečenu mjeru osiguranja razriješenom policijskom komesaru Rusmiru Šišiću.

U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ministar Sinanović je Vladi dostavio prijedlog sa imenima dva najbolje rangirana kandidata sa rang-liste – Gazića i Imamovića, a Vlada se opredijelila da na ovu poziciju imenuje prvorangiranog Admira Gazića.

Gazić je dugogodišnji službenik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Vodio je Odjel za krivična djela protiv međunarodnog prava i krvne delikte i Odjel kriminalističke policije u Upravi policije Zenica, gdje mu je dodijeljen čin samostalnog inspektora, a uspješno je prošao stručna usavršavanja u Americi, Egiptu i više evropskih država.

Godine 2006. dodijeljen mu je čin glavnog isnpektora, kada je preraspoređen na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije u Upravi policije ZDK. Dvije godine kasnije postavljen je za načelnika Policijske uprave Zenica I, a tu dužnost je obavljao 13 godina, sve do početka prošle godine kada je smijenjen, iako je dužnost uspješno obavljao.

Press služba ZDK

The post Vlada ZDK imenovala Admira Gazića za policijskog komesara MUP-a appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU