Subota, 5 prosinca, 2020
Vlada ZDK: Milion KM za nabavku testova preko UNDP-a

Vlada ZDK: Milion KM za nabavku testova preko UNDP-a

- Oglašavanje - Vlada ZDK: Milion KM za nabavku testova preko UNDP-a

Vlada Zeničko-dobojskog kantona dala je saglasnost premijeru ZDK za potpisivanje sporazuma s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) o nabavci testova za koronavirus u vrijednosti od jedan milion KM.

  • Predviđena je nabavka 33.500 multipleks testova i 20.000 standardnih testova za potrebe PCR laboratorija u Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj,9.000 antigen testova za potrebe domova zdravlja te 22.000 viralnih podloga. Na ovaj način ćemo problem testiranja naših pacijenata riješiti na duži vremenski period – rekao je ministar zdravstva dr. Adnan Jupić.

Vlada je usvojila i izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ZDK za period januar – septembar 2020. godine. Jupić je naveo da je uprkos smanjenom prilivu prihoda u Fond zdravstvenog osiguranja od oko 15 miliona KM, što je posljedica smanjenih uplata usljed pandemije koronavirusa, ZZO prvih devet mjeseci poslovao sa minusom od svega 580.000 KM.

  • Nadam se da će kvalitetnom politikom i vođenjem od strane menadžmenta ovaj minus do kraja godine neutralizirati – rekao je Jupić.
- Oglašavanje -

Naglasio je da su u završnoj fazi pregovori sa sindikatom ostalih zaposlenika u zdravstvu koji vrlo brzo trebaju rezultirati sporazumom i potpisivanjem kolektivnog ugovora odmah po usvajanju finansijskog plana ZZO-a za narednu godinu. U tom slučaju bi od 1.januara došlo do izjednačavanja satnice ostalih zaposlenika u zdravstvu sa visinom satnice koja je definisana kolektivnim ugovorom sa Sindikatom ljekara i stomatologa ZDK-a.

Vlada ZDK je donijela set odluka kojima su odobrena sredstva u iznosu od 600.000 KM za nabavka medicinske opreme za Kantonalnu bolnicu u Zenici. Odobrena je nabavka “C luka” za potrebe Odjela neurohirurgije, OCT aparata za Odjel oftalmologije,LED operacionih hirurških lampi te endoskopske opreme.

PROČITAJTE:  Utvrđen Prijedlog budžeta SBK u iznosu od oko 217 miliona maraka

- Marketing - Vlada ZDK: Milion KM za nabavku testova preko UNDP-a

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -Vlada ZDK: Milion KM za nabavku testova preko UNDP-a

IZDVAJAMO

Namirnice koje sadrže više kalcijuma nego šolja mlijeka

Ne samo da je dobar za naše kosti, već i za muskulaturu, regulaciju srčanog ritma i nervnih impulsa, a posebno je bitan za prevenciju...

Nauka ponudila odgovor/ Jesu li žene otpornije na koronavirus?

Iako se ranije špekulisalo u vezi s tim, nauka možda napokon ima odgovor na to zašto su žene otpornije na COVID-19. Najnoviji dokaz ponudio...

Džindić: Za 391 izvoznika 30 miliona KM direktne pomoći (VIDEO)

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić izjavio je danas u Sarajevu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela odluku o raspodjeli...