Vlade 187 država postigle dogovor o smanjenju plastičnog otpada u okeanima

Vlade 187 država postigle su dogovor o kontroli kretanja plastičnog otpada između nacionalnih granica u cilju smanjenja količine plastike koja završi u svjetskim okeanima.


Dogovor je postignut na kraju dvosedmičnog sastanka koji je održan u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a.

Države su dogovorile da će izmijeniti Baselsku konvenciju koja reguliše kretanje opasnih materijala iz jedne zemlje u drugu. Cilj je suzbijanje opasnih učinaka plastičnog zagađenja širom svijeta te transparentnija i bolje regulisana svjetska trgovina plastičnim otpadom.

Rolph Payet, izvršni sekretar u agenciji UN-a za Baselsku, Rotterdamsku i Stockholmsku konvenciju, rekao je kako je ponosan što je postignut sporazum koji zemlje obavezuje da prate kretanje plastičnog otpada van svojih granica.

Zagađenje plastikom proglašeno je ogromnim ekološkim problemom svjetskih razmjera. Prema procjenama, u okeanima se nalazi 100 miliona tona plastike od čega između 80 i 90 posto dolazi s kopna.

“Ovo je ključni prvi korak prema zaustavljanju trenda u kojem zemlje u razvoju postaju odlagališta svjetskog plastičnog otpada, naročito otpada iz bogatih zemalja. Države moraju osigurati izvoz isključivo čiste plastike koja se može reciklirati”, rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta Break Free From Plastica.

Dodao je kako reciklaža nije dovoljna ističući da proizvodnja plastike mora biti znatno smanjena kako bi se učinkovito riješila kriza plastičnog zagađenja.

Zvaničnici UN za zaštitu životne sredine saopćili su da sporazum nije potpisalo nekoliko zemlja, između ostalih i SAD.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU