VLAKNA U ISHRANI Koliko bi trebalo da unosimo dnevno radi bolje probave i opšteg zdravlja?

Ovo se u velikoj mjeri pripisuje načinu na koji vlakna podržavaju vaše korisne crijevne bakterije koje imaju značajan uticaj na vaše opšte zdravlje.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi, posebno u zapadnim zemljama, jede samo oko polovinu svojih minimalnih preporučenih vlakana ili oko 15 grama dnevno.

VRSTE VLAKANA

Postoje dvije vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva.

Oba su važna za zdravlje i ponašaju se na različite načine u sistemu za varenje. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju konzistenciju poput gela. Pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i poboljšanju regulacije šećera u krvi. Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi i ostaju uglavnom netaknuta dok putuju kroz vaš probavni sistem. Posebno su dobra za smanjenje zatvora, piše Healthline.

KOJE NAMIRNICE SU BOGATE VLAKNIMA?

Vlakna se prirodno nalaze u cijeloj biljnoj hrani, uključujući voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, sjemenke i mahunarke.

Više vlakana ima u hrani od cijelog zrna, kao što su tjestenina od cijelog zrna pšenice i hljeb, nego u bijelim, rafiniranim verzijama ovih proizvoda. Pored toga, dobijate više vlakana jedući cijelo voće i povrće nego pijući sokove napravljene od njih.

BONUS VIDEO:

VLAKNA U ISHRANI Koliko bi trebalo da unosimo dnevno radi bolje probave i opšteg zdravlja? appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU