Ovo se u velikoj mjeri pripisuje načinu na koji vlakna podržavaju vaše korisne crijevne bakterije koje imaju značajan uticaj na vaše opšte zdravlje.
Istraživanja pokazuju da većina ljudi, posebno u zapadnim zemljama, jede samo oko polovinu svojih minimalnih preporučenih vlakana ili oko 15 grama dnevno.
VRSTE VLAKANA
Postoje dvije vrste vlakana: rastvorljiva i nerastvorljiva.
Oba su važna za zdravlje i ponašaju se na različite načine u sistemu za varenje. Rastvorljiva vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju konzistenciju poput gela. Pomažu u smanjenju povišenog nivoa holesterola i poboljšanju regulacije šećera u krvi. Nerastvorljiva vlakna se ne rastvaraju u vodi i ostaju uglavnom netaknuta dok putuju kroz vaš probavni sistem. Posebno su dobra za smanjenje zatvora, piše Healthline.
KOJE NAMIRNICE SU BOGATE VLAKNIMA?
Vlakna se prirodno nalaze u cijeloj biljnoj hrani, uključujući voće, povrće, žitarice, orašaste plodove, sjemenke i mahunarke.
Više vlakana ima u hrani od cijelog zrna, kao što su tjestenina od cijelog zrna pšenice i hljeb, nego u bijelim, rafiniranim verzijama ovih proizvoda. Pored toga, dobijate više vlakana jedući cijelo voće i povrće nego pijući sokove napravljene od njih.
BONUS VIDEO:
VLAKNA U ISHRANI Koliko bi trebalo da unosimo dnevno radi bolje probave i opšteg zdravlja? appeared first on Aloonline.ba.