Volkswagen Golf GTI slavi 45. rođendan

Prošlo je 45. godina od kada je Golf GTI prve generacije predstavljen na sajmu automobila u Frankfurtu.

Sa Golfom GTI Volkswagen je napravio pravi potez pa su njegov recept slijedili brojni porizvođače te su stvorili jedan poseban automobilski segment koji i danas uživa veliku popluarnost, posebno među mladom generacijom.

Volkswagen Golf oznaku GTI nosi na svih osam generacija što dovoljno govori o uspješnosti modela. Kroz sve generacije GTI je napredovao u svakom segmentu. Prvu generaciju pokretao je 1.6 litreni motor sa 110 KS što je bilo dovoljno za da automobil težak 810 kg ubrza za 9 sekundi i postigne maksimalnu brzinu od 180 km/h.

volkswagen golf gti slavi 45. rođendan

Svježe predstavljeni Golf GTI osme generacije danas pokreće 2.0 litreni TSI motor koji razvija 245 KS. Osim što je današnji Golf GTI snažniji i brži, on je veći i sigurniji. Tehnološki napredak nije zaobišao ni jednu generaciju GTI-a pa tako ni posljednju.

Danas Volkswagen ima GTI porodicu u kojoj su još up! GTI i Polo GTI. Volkswagen up! GTI kao najmanji član GTI porodice pokreće 1.0 litreni TSI motor i sa kojim ovaj sportski mališan ima performanse na nivou Golfa GTI prve generacije piše carlander.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU