Vratila se iz Njemačke i u Busovači pokrenula posao: ‘Ni sekunde ne žalim‘

Svakodnevno brojni građani Bosne i Hercegovine napuštaju našu državu u potrazi za boljim životom. Sreću pronalaze u Njemačkoj, Austriji, Sjedinjenim Američkim Državama…, a rijetki su oni koji se vrate i u svojoj domovini pokušaju stvoriti egzistenciju.

Takva je Franka Križanović, koja je 2017. godine otišla iz Busovače u Njemačku. Bila je daleko od svoje kuće, radila, snalazila se, a onda je došla i pandemija koronavirusa. Zbog lockdowna svi su bili zatvoreni, a dosada ju je natjerala da se vrati u Bosnu i Hercegovinu.

Franka za portal “Avaza” kaže da je na kraju imala i sreću, koju je iskoristila i sada je otvorila kozmetički salon u Busovači. Ističe da se nije pokajala što se vratila u Bosnu i Hercegovinu. 

 – Odmah poslije srednje škole, 2017., sam otišla u Njemačku. Tamo sam radila, najviše u kladionici. Uz to sam radila i nokte, u svom stanu. Nisam nikako uspjela doći do posla u kozmetičkom salonu jer sam imala samo završenu srednju školu, a i nedovoljno prakse. 

Tako da kada je ova korona započela, nismo radili, pa je bilo jako dosadno – kaže Franka za “Avaz”. 

Rekla nam je kako je u Bosnu i Hercegovinu došla na godišnji i da je na “godišnjem” ostala. Ispričala  je i kako je došlo do toga da otvori kozmetički salon.

– Slučajno sam pronašla posao u Vitezu, a Dragana, sadašnja kolegica, mi je bila mušterija. Razgovarale smo i tako smo došle na ideju da kod nje u frizerskom salonu otvorim kozmetički sektor, jer u Busovači nema nijedan frizersko-kozmetički salon. Na kraju smo uradile to i počela sam s radom od ponedeljka – kaže Franka za portal “Avaza”.

– Nisam se pokajala nijednog dana, ma ni sekunde otkako sam došla. Lijepo je kad se radi ono što se voli – naglasila je Franka. 

Za početak je prezadovoljna. Posla ima i iznad očekivanja. 

– Ovo mi je prvi tjedan da radim i za početak sam prezadovoljna. Mislila sam da ću prvi mjesec raditi samo svojim prijateljicama. Prezadovoljna sam – istaknula je ona.

Imala je i poruku za sve one koji se odluče ići vani.

– Žao mi je svakog tko ode vani. Nije ta Njemačka, a ni nijedna druga strana država kao što su nekada bile. I ovdje ima posla za svakog tko hoće da radi – poručila je Franka Križanović za portal “Avaza“.

Dnevnik.ba

www.radiovitez.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU