VRIJEME JE ZA ZDRAVIJE ODLUKE Detox poslije praznika

Međutim, kada prođu praznici, prekomjerno uživanje u omiljenoj prazničnoj trpezi, ne samo da poremeti naš dnevni ritam nego nam oteža da se na njega i vratimo.

Ako ste i vi, kao i većina, pretjerali tokom praznika sa jelom i pićem, prvi korak ka vraćanju organizma na pretpraznični režim, bilo da je u pitanju režim ishrane ili vježbi, jeste detoksikacija. Detoksikacija je proces za održavanje zdravlja organizma tako što periodično izbacimo toksine koji se nakupljaju od pretjeranog unosa hrane i pića.

Iako nema naučnih podataka o tome da li pomaže pri gubitku kilograma, zasigurno pomaže pri vraćanju na zdrave navike nakon prazničnog pretjerivanja u hrani i piću.

Pijte dovoljno vode

Najvjerovatnije ste vodu tokom praznika zamijenili gaziranim pićima ili alkoholom, pa je odličan način za detoksikaciju tijela da pijete dva litra vode dnevno.

Voda je od vitalnog značaja za sposobnost tijela da obavlja osnovne tjelesne funkcije, a osim toga je važna za hidrataciju organizma.

Vratite redovan dnevni ritam

Tokom praznika obično se opustimo i isključimo alarme, jer ne moramo da ranimo i jurimo na posao. Iako volimo duže da spavamo, sedam do osam sati sna je sasvim dovoljno kako bi se tijelo odmorilo, a naredni dan bio produktivan.

Kako bismo se lakše vratili redovnim obavezama, osim dobrog sna, neophodno je uvesti i redovnu fizičku aktivnost.

Stručnjaci preporučuju 10.000 koraka ili 30 minuta provedenih u vježbanju, u teretani ili napolju.

Promijenite ishranu

Novogodišnja trpeza je obično puna nezdrave hrane, koja sadrži dosta prerađevina sa velikim sadržajem soli, ali i slatkiše.

Kako biste poništili negativni uticaj takve ishrane, najbolje je da odmah poslije praznika uvedete pet manjih porcija voća i povrća na dan, prenosi Kurir.

Najbolje voće koje će vam pomoći da se što prije vratite na zdraviji način života jeste ono sa visokim sadržajem antioksidansa kao što su brusnice, paradajz i grožđe.

BONUS VIDEO:

VRIJEME JE ZA ZDRAVIJE ODLUKE Detox poslije praznika appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU