-3.4 C
Sarajevo
Četvrtak, 27 siječnja, 2022
Još

  VTKBiH podržava donošenje mjera za smanjenja izvoza šumskih sortimenata

  Asocijacija drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH podržava inicijative entitetskih vlada kojima se predlaže da Vijeće ministara BiH donese ekonomske mjere u cilju smanjenja izvoza šumskih sortimenata (ogrijevno drvo u oblicama i cjepanicama i trupci) i sirove građe lišćara najnižeg stupnja prerade, kako bi se obezbjedilo uredno snabdijevnje sirovinom proizvođača viših faza prerade, potvrđeno je Feni iz te komore.

  Iz VTKBiH ističu da u predloženim mjerama treba precizirati da se takse uvedu na izvoz ogrijevnog drveta u oblicama i cjepanicama (a ne na pelete,piljevinu i brikete) i i sirovu rezanu građu lišćara najnižeg stepena prerade i zabrani izvoz trupaca.

  - Oglašavanje -

  Navedeni proizvodi čine oko 20 posto ukupnog izvoza drvne industrije BiH.

  Za donošenje pomenutih mjera nadležni su Vijeće ministara BiH, odnosno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

  To ministarstvo ranije je najavilo da će provesti konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Vijeću ministara BiH, kako bi bio zabranjen izvoz šumskih drvnih sortimenata iz Bosne i Hercegovine, na period od dvije godine i uvedena taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača.

  Namjera je da te mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH.

  (FENA) J.Č.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO