Vučić i Palmer složili se da su carine prepreka dijalogu Srbije i Kosova

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Matthew Palmer složili su se u ponedjeljak da su carinske pristojbe prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, za koji je američki dužnosnik rekao da je važan jer otvara europsku perspektivu i Srbiji i Kosovu.

Palmer je rekao novinarima nakon sastanka s Vučićem da SAD podržava dijalog Beograda i Prištine kojemu je cilj normalizacija odnosa.

“Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara europski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su carinske pristojbe prepreka tome. Željeli bismo da se one ukinu i da se time omogući dvjema stranama da se vrate dijalogu”, kazao je Palmer na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Vučićem u Beogradu.

Vučić je istaknuo da su pozicije Srbije i SAD-a o Kosovu različite, ali se složio s Palmerom kako se “samo razgovorom, pregovorima, čuvanjem mira i stabilnosti”, te “poštivanjem interesa i albanskog i srpskog naroda može doći do rješenja”.

Srbijanski predsjednik je kao netočne odbacio tvrdnje “dijela zapadne javnosti”, kako je Srbija, navodno, kao izliku za zastoj u dijalogu iskoristila problem carinskih pristojbi koje je Priština jednostrano uvela na robu iz Srbije (i BiH).

Govoreći o sastanku o Kosovu, planiranom za početak srpnja u Parizu, Palmer je rekao da SAD podupiru ono što njihovi europski partneri i saveznici Njemačka i Francuska rade u posredovanju u tom dijalogu.

“Ne mogu sad reći kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali je naša zajednička borba za rješenje i sporazum koji bi donio normalizaciju. Vjerujem da će sastanak biti konstruktivan i dovesti do napretka”, istaknuo je američki diplomat.

Tema razgovora Vučić-Palmer bili su i bilateralni odnosi SAD-a i Srbije uz ocjenu da “napreduju”, a Palmer je najavio da će s predstavnicima američkih tvrtki razgovarati o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, ali jednako tako i o tome kakve posljedice i štetu trpi američki biznis zbog pristojbi Kosova, prenosi Hina.

Komentirajući  20. obljetnicu kampanje bombardiranja Srbije i tadašnje SR Jugoslavije, koju je predvodio NATO, Palmer je izrazio žaljenje zbog gubitka života.

“Naravno, nama je jako žao zbog gubitka života, ali takva je odluka donijeta… Umjesto da stalno gledamo unazad trebamo ohrabriti sve da gledaju naprijed i da je za građane Srbije i građane Kosova važno da se usmjere na europsku budućnost”, rekao je Palmer.

(FENA) N.M.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU