WHO – Omikron varijanta koronavirusa vrlo visok rizik ‘na globalnom nivou’

Novi soj koronavirusa omikron predstavlja “vrlo visok rizik” na globalnom nivou, upozorila je u ponedeljak Svetska zdravstvena organizacija ali je istovremeno naglasila da postoje brojne nepoznanice oko njegove opasnosti i prenosivosti.

Agencija UN-a za javno zdravstvo zatražila je od svojih članica, 194 država, da ubrzaju vakcinaciju prioritetnih grupa i da, u očekivanju povećanog broja  zaraženih, “osigura uvođenje planova za ublažavanje zaraze i očuvanja temeljnih zdravstvenih službi”.

– Omikron ima broj mutacija bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovih potencijalnih posljedica po kretanje pandemije. Procijenjeno je da je globalni rizik po zdravlje povezan s novom varijantom virusa veoma visok – upozoravaju iz WHO.

– Povećanje broja zaraženih, bez obzira na težinu njihovog oboljenja, može dovesti do pretjerane potražnje za sistemima zdravstvene zaštitie i do povećanog morbiditeta i mortaliteta. Posljedice po ranjive kategorije stanovništva bit će značajne, zaključilu si WHO-a, prenosi Reuters.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU