WHO: Vakcinacija djece protiv korone nije visoki prioritet, iako je to praksa u većini zemalja

Vodeća stručnjakinja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za vakcine Kate O’Brien istakla je da vakcinacija djece protiv koronavirusa nije visoki prioritet s obzirom na izuzetno ograničenu globalnu zalihu vakcina.

Ona je naglasila da vakcinacija djece nije prioritet iz perspektive WHO-a, iako sve veći broj bogatih zemalja odobrava vakcine protiv koronavirusa za tinejdžere i djecu.

O’Brien je kazala da, s obzirom na to da djeca obično nisu u opasnosti da teško obole ili umiru od oboljenja COVID-19, njihova vakcinacija tokom pandemije uglavnom je usmjerena na zaustavljanje prijenosa, umjesto na zaštitu od bolesti.

“Kada se nalazimo u situaciji gdje su zalihe vakcine nedovoljne za sve širom svijeta, onda imunizacija djece nije prioritet. Shodno tome, ključno je da se stariji, zdravstveni radnici i oni koji imaju osnovne bolesti vakcinišu”, dodala je.

Kanada, SAD i Evropska unija (EU) nedavno su odobrile neke vakcine protiv koronavirusa za djecu od 12 do 15 godina, kada se približavaju svojim ciljevima vakcinacije za odrasle.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, ranije je pozvao bogate zemlje da svoje vakcine protiv koronavirusa doniraju siromašnim zemljama, umjesto da vakcinišu svoje adolescente i djecu. Naglasio je da je manje od jedan posto vakcina dato siromašnim zemljama.

O’Brien je istakla da nije potrebno vakcinisati djecu prije nego ih pošalju nazad u školu ako su odrasli u kontaktu s njima bili imunizirani, piše ABC News.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU