WHO vidi ohrabrujuće znakove poboljšanja u Evropi

Postoje “ohrabrujući znakovi” usporavanja širenja novog korona virusa u Evropi iako je situacija i dalje ozbiljna, rekao je direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu.

“Iako je situacija i dalje zabrinjavajuća, počinjemo vidjeti ohrabrujuće znakove”, rekao je Hans Kluge na konferenciji za novinare emitiranoj posredstvom interneta iz Kopenhagena, prenosi Al Jazzera Balkans.

Također je rekao da je u Italiji, gdje je najveće žarište bolesti COVID-19 u regiji, stopa zaraženih neznatno niža mada je prerano reći da je pandemija dostigla vrhunac u toj zemlji.

WHO Evropa, koji obuhvata 53 zemlje od Atlantika do Pacifika, prema svojim zvaničnim podacima, navodi da u toj regiji ima 220.000 zaraženih i 11.987 umrlih od korona virusa.

Mjere bez presedana

Gotovo 60 posto zaraženih i 70 posto umrlih registriranih u svijetu dolazi iz te regije, rekao je Kluge.

Pozdravio je mjere bez presedana preduzete da se uspori i prekine prenošenje virusa koje, kako je rekao, čine da se dobije na vremenu i smanji pritisak na zdravstvene sisteme zemalja.

Tačan utjecaj tih mjera, koje imaju visoku ekonomsku i socijalnu cijenu, ostaje da se utvrdi, rekao je on.

Vlade i stanovništvo trebaju biti svjesni “nove realnosti” stvorene pandemijom i pripremiti se na to da će to biti dugoročno.

“To neće biti sprint nego maraton”, rekao je Kluge.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU