6 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Za ‘Aluminij’ potrebno temeljito rješenje

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da bi se trebao sastati s liderom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem posebno zbog problema u mostarskom preduzeću “Aluminij”.

Pitanje tog nekadašnjeg privrednog giganta kojem prijeti gašenje, naglasio je Izetbegović, treba rješavati temeljito jer su do sada to bila samo privremena rješenja koja su produbljivala problem.

Uz novinarsku konstataciju na nove uvjete koje postavlja HDZ u vezi s formiranjem vlasti uvjetujući to rješenjem pitanja upravo ovog preduzeća, Izetbegović kaže da pretvrdi stavovi i ucjene neće nigdje dovesti nego je vrijeme da se pitanje u “Aluminiju” riješi.

– To neće uraditi političari i politika kako je do sada bio slučaj koja je dovela preduzeće do 418 miliona KM duga i skoro upropastila “Elektroprivredu HZHB” koja potražuje pola tog iznosa – pojasnio je Izetbegović.

Mišljenja je da se ne može dopustiti da se problem “Aluminija” prenese i na Elektroprivredu BiH, upozoravajući da električna energija ima svoju cijenu i da se to treba ispoštovati.

Rješenje za ovo pitanje, dodaje, trebaju ponuditi eksperti kako bi se vidjelo šta se konačno može uraditi s tim preduzećem koje je trebalo da postane generator i baza na kojem će se zasnivati druge firme i tako osigurati hiljade radnih mjesta u finalnoj proizvodnji.

– “Aluminij” je sada u fazi da proizvodi više dugova i problema nego aluminija. To je potrebno temeljito riješiti na način da se osigura finalna proizvodnja i da se spriječi prenošenje problema “Aluminija” na Elektroprivredu BiH – zaključio je Izetbegović.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima