Za četvrtak zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana u četvrtak, set energetskih zakona i dalje je u predloženom dnevnom redu, potvrđeno je Feni iz kabineta predsjedavajuće Doma Mirjana Marinković Lepić.

Sjednica istog predloženog dnevnog reda bila je, naime, prvobitno sazvana za 21. juni, ali je dan ranije otkazana uz obrazloženje da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine nije do tada dodijelila zamjenske mandate pojedinim zastupnicima izabranim na neku od pozicija u izvršnoj vlasti u kantonima.

U međuvremenu, 26. juna, zasjedao je Dom naroda i povukao iz njegovog predloženog dnevnog reda energetske zakone obrazlažući da o njima prvo treba da se izjasni Predstavnički dom. Protivnici povlačenja su navodili da je federalni premijer Nermin Nikšić, time što je zvanično zatražio povlačenje, učinio to formalno, a da je stvarni zagovornik bio predsjedavajući Doma Tomislav Martinović.

Federalni ministar energije rudarstva i industrije Vedran Lakić je prije tih događaja, pak, ukazivao na značaj ovog reformskog seta zakona odnosno njihovog usvajanja u Parlamentu. U saopćenju resornog ministarstva od 19. juna, navedeno je da su zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje sa legislativom Evropske unije, povećanje sigurnosti snabdijevanja, samo neke od ključnih prednosti koje donosi ta legislativa.

Ministar je tada istakao da je pred oba doma Parlamenta FBiH važan zadatak usvajanja ovog reformskog seta, izuzetno značajnog za građane i budućnost cijelog energetskog sektora Federacije BiH.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU