ZA I PROTIV: Šta je bolje – isključiti računar ili ga ostaviti uključenim?

Šta je bolje? Isključiti računar ili ga ostaviti uključenim? Postoji nekoliko veoma dobrih razloga zašto ne treba isključivati PC preko noći. Ne samo zbog bržeg pokretanja ujutro, već i zbog poboljšanja funkcija samog sistema, objašnjava MakeUseOf.

Praktičnije je

Prvi i glavni razlog zašto biste trebali ostaviti računar uključenim preko noći je praktične prirode. Umjesto da čekate da se pokrene, on je uvijek spreman za rad. Tipični sistem sa SSD-om traži oko 30 sekundi za pokretanje. Ako imate velik broj programa koji se pokreću pri startu, pokretanje računara traje dulje. Ako ostavite računar uključenim, s tim se problemom ne morate brinuti. Paljenje računara iz sna traje nekoliko sekundi i, što je najbolje, sve učitane aplikacije ostat će aktivne.

Stalne nadogradnje

Nekoliko funkcija računara važno je za održavanje računara i podataka. Skoro sve od njih najbolji posao rade preko noći. Stvari poput instalacije nadogradnji za operativni sistem, stvaranje sigurnosnih kopija, skeniranje antivirusom ili slanje velike količine podataka su samo neke od njih. Ako ih držite aktivnim preko noći, neće vam smetati ako, naprimjer, “preuzmu” vašu internetsku vezu.

Uvijek moguć pristup

Ako je vaš računar sve vrijeme uključen, on može pokretati softver koji je inače nedostupan, uključujući Remote Desktop. Nikad se nećete morati mučiti sa potragom za važnom datotekom koju imate na računaru. Samo se morate spojiti telefonom ili tabletom i ugrabiti sve što vam treba.

Šta ako želite isključiti računar? Koje su prednosti?

Pitanje koje se isplati postaviti je možete li ostavljanjem računara uključenim smanjiti njegovu dugotrajnost. Ako sve ostale uređaje isključujete nakon što ste ih prestali koristiti, ne postoji razlog zašto to ne napraviti i sa PC računarom.

Svaka komponenta ima ograničen vijek trajanja

Hardver ne može raditi vječno. Monitorovo pozadinsko osvjetljenje može izdržati desetak hiljada sati, baterija laptopa radi oko 300 ciklusa punjenja, dok dio SSD-a podržava svega 3.000 ciklusa brisanja programa. U stvarnosti ćete u većini slučajeva nadograditi računar prije nego što komponente prestanu raditi, ali ostavljanjem računara upaljenim, vrijeme trajanja smanjujete za mali postotak – veći problem stvara toplina koju stvara korištenje računara.

Povećana potrošnja struje

Nepotrebno je naglasiti da ostavljanje nečeg uključenim predstavlja gubitak energije – no pitanje je koliko. Trinaestoinčni MacBook Air iz 2018. troši 25 W u prosječnom ciklusu, 8 W dok odmara i 0.3 W kada spava. Ukratko – postoji masivna razlika između potrošnje računara dok je uključen, dok ne radi ništa i dok je isključen. Isključivanje monitora dramatično smanjuje potrošnju, no stvara jedan mali problem – ako je računar u stanju sna, gubit ćete velik broj dobrih funkcija, poput mogućnosti spajanja na daljinu. Ako zbilja želite spustiti potrošnju PC-ja na nulu, morat ćete ga isključiti iz utičnice – čak i ugašeni računari troše malo struje.

Računar je sigurniji od pada napona

Nagla promjena napona u mreži obično je uzrokovana udarima munje, a računari su dovoljno osjetljivi da biste ih trebali zaštititi. Najbolji potez koji možete napraviti je spojiti kompjuter u prenaponsku zaštitu.

Ponovno pokretanje poboljšava performanse

Nekad davno redovno restartanje računara bilo je integralni dio korisničkog iskustva zato što bi, inače, računar u nekom trenutku, jednostavno, stao. Danas je situacija drugačija zahvaljujući modernim operativnim sistemima koji bolje rade s resursima. Ako odlučite nikad ne isključivati računar, nećete primijetiti preveliku razliku u performansama. Ponovno pokretanje je i dalje najučinkovitiji način rješavanja velikog broja svakodnevnih grešaka s kojima se možete susresti. Radi li se o neposlušnoj aplikaciji ili pisaču koji ne želi pisati, ponovno pokretanje može pomoći.

Tiše je

Konačno, zavisno o mjestu gdje držite računar, možda će vam više odgovarati gašenje, jer je sve puno tiše. Možete utišati notifikacije, ali i dalje ćete čuti rad ventilatora i klikanje tvrdog diska. Laptopi, priznajemo, nemaju dio tih problema, no ako ste vlasnik tradicionalnog stolnog računara, gašenje je zbilja izvor dragocjene tišine.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU