Za ove namirnice pogrešno vjerujemo da su posne

Iako strogo pazimo šta jedemo, tokom posta se dogodi da ponekad konzumiramo nešto za šta nismo sigurni da li je životinjskog porijekla.

Kako objašnjava nutricionista Branka Mirković, ovo se događa zato što je hrana za koju mnogi ljudi misle da je posna u stvari životinjskog porijekla.

– Sir od soje je sigurno postan, a većina drugih koji se tako deklarišu sadrže kazein, protein koga ima jedino u mlijeku. Često ovog mliječnog proteina ima i u margarinu, naročito onih sa ukusom putera. Veoma je važno zato da pročitate deklaraciju. Svaka riblja pašteta, takođe, nije posna. U njih se stavlja mlijeko u prahu kako bi se dobila odgovarajuća gustina – navodi nutricionista.

Takođe, u mnogim pecivima i testenini ima jaja ili jaja u prahu, zato nije svaka tjestenina posna. Na primer, hljeb se u mnogim pekarama premazuje smjesom koja sadrži jaja, kako bi dobio sjaj i hrskavost.

Čokoladne bananice nisu posne jer se želatin, koji se nalazi unutar njih, pravi od životinjskih kostiju. Isto važi i za gumene i žele-bombone.

Mnogi misle, takođe, da je smoki kao i ostale grickalice slične smokiju posna hrana, međutim nije. On i većina ostalih sadrže mlijeko u prahu i kakao maslac, a ovi sastojci nisu posni.

Dobro obratite pažnju i na napolitanke, jer čokoladni prelivi nisu samo od kakaa, koji je postan, nego sadrže i mlijeko ili mlijeko u prahu.

Takođe, alkoholna pića ne smatraju se posnim, naročito u danima kad se posti samo na vodi. Samo je vino dozvoljeno u danima kada i riba, a to je nedjeljom i velikim praznicima.

Nutricionista ističe da se tokom posta povećava unos ugljenih hidrata, najviše brašna i šećera, i savjetuje da je najbolje kad se u postu koristi svježa i neobrađena hrana

– Potrebno je, dakle, u toku posta unositi što više svježeg voća i povrća, koje ćete sami pripremiti, sa ili bez dodatka biljnog ulja, i naravno ribe kad je dozvoljena – naglašava naša sagovornica.

U traženju posne hrane treba paziti da se ne upadne u opasnost formalizma. Umesto da nam post bude sredstvo radi postizanja molitvenog raspoloženja i duhovnog usavršavanja, on prođe u cjepidlačenju promila nekog mliječnog proizvoda. Jer, mnogo je važnije koliko ćemo unijeti posne hrane u organizam, nego njen hemijski sastav.

Post se sastoji ne samo u određenoj hrani, već i u uzdržavanju od prejedanja. Sam tjelesni post ne doprinosi duši, ako nije vezan sa nastojanjima da se čovjek promeni, da suzbije svoje nagone, da obuzda svoju volju i njene prohtjeve, a da pojača molitvu, da razbukta u sebi ljubav prema Bogu i bližnjem i da otvori dušu svoju za praštanje.

BONUS VIDEO:

Za ove namirnice pogrešno vjerujemo da su posne appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU