-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  Za pola godine pola milijarde KM finansijskog minusa RS u robnoj razmjeni

  ()

  Vanjskotrgovinski deficit Republike Srpske (RS) u periodu januar-juni ove godine iznosio je 543 miliona KM, podaci su entitetskog Zavoda za statistiku.

  Izvoz je bio u vrijednosti od milijardu i 807 miliona KM, što je za jedan posto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

  Uvoz je iznosio dvije milijarde i 350 miliona KM, što je za 6,9 posto manje u odnosu na isti period lani. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom za period januar – junI tekuće godine iznosio je 76,9 posto.

  Taj bh. entitet je i u prvom polugodišu najviše izvozio u Italiju i to u vrijednosti od 291 milion KM, odnosno 16,1 posto, te u Srbiju 228 miliona KM ili 12,6 procenata od ukupno ostvarenog izvoza.

  U istom periodu, iz RS se najviše uvozilo iz Srbije i to u vrijednosti od 428 miliona KM, odnosno 18,2 posto, i iz Italije, u iznosu od 335 miliona KM, odnosno 14,3 posto od ukupno ostvarenog uvoza.

  Najveće učešće u izvozu iz RS ostvaruje električna energija sa 140 miliona KM, što iznosi 7,7 posto od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi, s ukupnom vrijednošću od 93 miliona KM, što iznosi četiri procenta od ukupnog uvoza.

  (FENA) L.A.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO