11.6 C
Sarajevo
Petak, 12 kolovoza, 2022

SUD U BOSANSKOJ GRADIŠCI/ Za smrt porodilje doktor dobio uvjetnu kaznu

Osnovni sud u Bosanskoj Gradišci osudio je dr. Nikolu Ljucovića, specijalistu anesteziologije i reanimacije, na uvjetnu kaznu od godinu zatvora zbog propusta u liječenju porodilje Jovane Šinik, koja je 27. oktobra 2016. umrla u Bolnici Bosanska Gradiška.

Potpisao sporazum

Presuda je, kako je potvrđeno, izrečena nakon što je Sud prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je Ljucović zaključio s Okružnim javnim tužilaštvom u Banjoj Luci. Time je priznao da je iz nehata počinio krivično djelo nesavjesno pružanje ljekarske pomoći.

– Ljucoviću je utvrđena kazna od jedne godine zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne počini novo krivčno djelo – navode u Osnovnom sudu u Bosanskoj Gradišci.

sud u bosanskoj gradišci/ za smrt porodilje doktor dobio uvjetnu kaznu
ljucović: nesavjesno liječio porodilju

U istom predmetu optužen je i dr. Dejan Gvozden (38), specijalista ginekologije i akušerstva, a postupak protiv njega je razdvojen od Ljucovića i suđenje je u toku.

Gvozden je, prema optužnici, porodio Šinik, dok je Ljucović preduzeo reanimaciju kad je kod nje, po porođaju, došlo do krvarenja, pogoršanja općeg zdravstvenog stanja, gubitka svijesti i razvoja stanja šoka, prenosi avaz.

U optužnici se navodi da su Gvozden i Ljucović postupali protivno pravilima zdravstvene struke i procedurama Svjetske zdravstvene organizacije za liječenje poslijeporođajnog krvarenja, svjesni da, usljed njihovog nečinjenja, može doći do smrti pacijentice.

  U većem dijelu Bosne mala do umjerena naoblaka

Propuste su, kako se navodi, napravili u dijagnostici i terapijskom postupku, a nisu preduzeli ni hirurške metode za sprečavanje poslijeporođajnog krvarenja.

Veliki propusti

– Usljed tih propusta ljekara, došlo je do vanjskog iskrvarenja, masivnog krvarenja iz maternice, razvoja šoka u nepopravljivo stanje i smrti pacijentice – navodi se u optužnici.

Jovana Šinik, inače majka petero djece, tada je rodila dječaka Jovana. I on je bio u kritičnom stanju, što je ostavilo trajne posljedice i oštećenje mozga, zbog čega zaostaje u razvoju.

Nezadovoljan presudom

Ranko Šinik, suprug preminule porodilje, nije zadovoljan izrečenom kaznom.

sud u bosanskoj gradišci/ za smrt porodilje doktor dobio uvjetnu kaznu
mali jovan s braćom, sestrama i ocem na proslavi svog prvog rođendana

– To je nikakva kazna! Kada kokoš na putu ubiješ, budeš strožije kažnjen. Uništili su dva života. Moj Jovan ni dan-danas nije zdrav, a niko od tih ljekara me nije ni pitao za njega – kaže ogorčeni Šinik.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

TNT Portal
TNT Portalhttps://tntportal.ba/
TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU