Zaboravite na izgužvane zavjese: Trik koji će vam uštedjeti vrijeme i trud, ali i živce

Pravilno odabrane, zavjese mogu potpuno promijeniti sobu i dati joj pravi karakter. Njihova boja, dužina i šara su od velike važnosti. Najvažnije je, međutim, da se zavjese ne gužvaju. Izgleda užasno i čini da se cijela soba osjeća otrcano.

Postoji mnogo načina da dobijete savršeno glatke zavjese. Način na koji ih perete je veoma važan. Naše majke i bake su koristile skrob, koji im je dao željenu krutost. U tu svrhu radi i voda sa šećerom. Često, međutim, to nije bilo dovoljno i uzorne domaćice su peglale zavjese prije nego što su ih okačili preko prozora. Bio je to naporan i težak zadatak, ali su mnogi ljudi smatrali da je vrijedan efekta. Na sreću, može biti jednostavnije.

Ovaj pametni patent će vam uštedjeti mnogo vremena i istovremeno uživati u savršenim zavjesama na vašim prozorima. Samo ih okačite odmah nakon što je pranje završeno. Dok su još mokri, prirodno će se rastegnuti pod sopstvenom težinom. Nije potrebno peglanje ili bilo koji drugi trikovi. To je tako jednostavno i efikasno.

A, sada dolazimo do jednog pametnog trika, Naime, ako želite da sačuvate efekat i spriječite taloženje prašine, poprskajte zavjese lakom za kosu. On će zavjesi dati potrebnu čvrstinu, izgladiti preostale neravnine. Osim toga, stvoriće sloj na zavjesama koji ih štiti, tako da će duže ostati čiste i svježe.

Prilikom pranja zavjesa vrijedi se pridržavati nekoliko pravila zahvaljujući kojima će biti tako lijepe. Najbolje je da ih ne stavljate direktno u bubanj, već da ih prethodno stavite u posebnu kesu. Ako je nemamo, poslužiće i obična jastučnica. Ova metoda štiti ne samo od gužvanja, već i od mehaničkih oštećenja tokom pranja.

Važno je da ne preopterećujete mašinu za pranje veša. U idealnom slučaju, trebalo bi da popunite samo polovinu raspoloživog prostora. Zahvaljujući tome, minimiziramo rizik od gužvanja. Na ovaj način pranje je takođe temeljnije.

Zavjese su osetljive, pa prilikom podešavanja programa izaberite nisku temperaturu (poželjno najviše 30-40 stepeni Celzijusa) i malu brzinu. Takođe je vrijedno dodati dvije kašike sode bikarbone ili soli u bubanj. Zahvaljujući tome, oni će zadržati snježno bijelu boju. Takođe možete potopiti zavjese u toplu vodu sa sodom i solju prije pranja. Da biste im pomogli da povrate svoju bjelinu, dodajte vodonik peroksid u veš . Šećer je takođe odličan osvježivač boje.

Dakle, kao što vidite, postoji mnogo kućnih patenata za čistu i ekološku kuću. Vrijedi ih upoznati i koristiti svaki dan, prenosi Novosti Magazin.

BONUS VIDEO:

Zaboravite na izgužvane zavjese: Trik koji će vam uštedjeti vrijeme i trud, ali i živce appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU