Zaboravljeni heroj iz Bugojna jedan je od najhrabrijih Bosanaca i Hercegovaca u historiji!

Glavni junak naše današnje priče je Mahmut Bušatlija-Buš, narodni heroj i učesnik Narodnooslobodilačke borbe.

Rođen je 17. februara 1915. godine u Bugojnu, gimnaziju je učio u Bihaću, Trebinju, Mostaru i Banjaluci. Studirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Bio je jedan od organizatora i rukovodilaca revolucionarnog studentskog pokreta na Beogradskom univerzitetu, ali i član Uprave Udruženja bosansko-hercegovačkih studenata „Petar Kočić“.

Od 1936. godine do početka rata gotovo da nije bilo političke akcije beogradskih studenta u kojoj Mahmut Bušatlija nije učestvovao. I u masovnim političkim demonstracijama znao je da se uhvati u koštac sa žandarima na beogradskim ulicama. Kada su Ljotićevi fašisti napali studente na Tehničkom fakultetu, Buš je sa nekoliko drugova kroz podrum upao u zgradu i rastjerao napadače. Zbog takve aktivnosti više puta je bio progonjen i hapšen. Član Komunističke partije Jugoslavije bio je od 1937. godine, a od 1939. je bio član rukovodstva Univerzitetskog komiteta KPJ.

Učesnik Narodnooslobodilačke borbe je od 1941. godine. Poslije Majskog savjetovanja CK KPJ, 1941. godine, rukovodio je Vojnom komisijom koja je bila formirana u Sarajevu pri Pokrajinskom komitetu KPJ za Bosnu i Hercegovinu. Bio je jedan od organizatora priprema za oružani ustanak, obilazeći ilegalno partijske organizacije na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, prerušen u sitnog trgovca s fesom na glavi. Krajem ljeta 1941. godine politički je djelovao u istočnoj Bosni.

Prilikom izvođenja jedne grupe ilegalaca, iz Tuzle u Majevički partizanski odred, 16. oktobra 1941. godine, Mahmut je upao u ustašku zasjedu, kod Gornje Tuzle. U okršaju s ustašama bio je teško ranjen i zarobljen. Preminuo je 1941. godine u tuzlanskoj bolnici. Nakon oslobođenja, njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca, iznad Sarajeva.

Ukazom Predsjedništva Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, 26. jula 1945. godine, među prvim borcima Narodnooslobodilačke vojske, Mahmut Bušatlija proglašen je za narodnog heroja.

Sve do dolaska novih vlasti 1992. godine, studentski dom u sarajevskom naselju Bjelave nosio je njegovo ime.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU