Zagađenost je uzrok jednog od šest svih smrtnih slučajeva u svijetu

Zagađenost je u 2019. godini bila uzrok smrti devet miliona ljudi, što znači da je svaka šesta smrt bila posljedica ovoga, navodi se u izvještaju objavljenom u časopisu Lancet Planetary Health.

U izvještaju se navodi da je broj smrti ostao nepromijenjen od zadnje analize 2015. godine, ali da je porastao broj smrti kojima se uzrok može naći u industrijskom zagađenju. Većina smrti povezanih sa ovim problemom, čak 92 posto dešava se u zemaljama sa malim i srednjim doprinosima.

Od devet miliona smrti povezanih sa zagađenjem, sa zagađenosti zraka povezano je 6,67 miliona smrti, zagađenosti vode 1,36 miliona. Zbog zagađenosti olovom preminulo je 900.000 ljudi, a toksične profesionalne opasnosti su dovele do smrti 870.000 ljudi.

Autori su otkrili da se broj smrtnih slučajeva povezanih s ekstremnim siromaštvom, uzrokovanim takozvanim “tradicionalnim zagađenjem” poput zagađenja zraka u zatvorenom prostoru i onečišćenja vode smanjio od 2000. godine. Istakli su da je to posebno vidljivo u Africi zbog poboljšanja vodoopskrbe, sanitacija i upotrebe čistijih goriva.

Međutim, smrtni slučajevi koji se mogu pripisati industrijskom ili “modernim zagađenjem” kao što su zagađenja okoliša i hemijsko zagađenje, porasli su za 66 posto u posljednja dva desetljeća. To je porast s procijenjenih 3,8 miliona smrtnih slučajeva u 2000. godini na 6,3 miliona smrtnih slučajeva u 2019. godini, prenosi Independent.

klix.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU