Zakon o kriminalizaciji klevete na dnevnom redu današnje sjednice NSRS

Izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva Republike Srpske (RS), od nekih subjekata u javnosti označene kao namjeravano neprihvatljivo suzbijanje slobode govora, u najavljenom su dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, sazvane za danas u Banjoj Luci.

U međuvremenu su neki mediji prenijeli da će povodom toga u Banjoj Luci danas biti održan protest nezadovoljnih građana i medijskih radnika.

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, kolokvijalno nazvan “zakonom o kriminalizaciji klevete”, tretira klevetu i uvredu kao krivična djela i najavljuje visoke novčane kazne za prekršioce, prema dosad objavljenim informacijama.

Od subjekata iz novinarske zajednice shvaćen je kao propis što može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno uticati na slobodu govora medija u tom entitetu. Osim novinarskih udruženja, reagirale su i neke međunarodne organizacije.

Iz Vlade RS ustvrdili su da namjeravane izmjene Krivičnog zakonika RS ne mogu ugroziti slobodu govora niti dovesti pod udar njegovih odredbi novinare ako kvalitetno rade njihov posao.

Prema službenoj najavi, ovaj zakon je osma tačka predloženog obimnog dnevnog reda za današnju sjednicu Narodne skupštine RS.

avaz

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU