Zapljena 700 kg kokaina: Među uhapšenima i državljani Srbije i Hrvatske

Zajednička istraga italijanskih i španskih vlasti dovela je do zapljene 700 kilograma kokaina u blizini španskih Kanarskih ostrva i hapšenja nekoliko ljudi ranije ovog mjeseca. Istraga je pokrenuta u martu prošle godine, a akcije su provedene proteklih dana uz saradnju nadležnih organa Srbije, Hrvatske, kao i Interpola.

Španska policija zaplijenila je drogu 5. augusta na jedrilici pod poljskom zastavom koja je dolazila iz Južne Amerike. Uhapsili su dvojicu italijanskih državljana koje su zatekli na brodu, optužujući ih za trgovinu drogom. Jedan od uhapšenih je ujedno i vlasnik plovila.

Španske vlasti uhapsile su u Las Palmasu još dvojicu muškaraca, koji su državljani Srbije i Hrvatske, a za koje se sumnja da su odatle kontrolisali operacije krijumčarenja.

Jedan od uhapšenih Italijana navodno je povezan sa kalabrijskom mafijaškom organizacijom Ndrangheta, dok se sumnja da je uhapšeni Hrvat povezan sa takozvanim balkanskim kartelom. “Istraga je utvrdila značajnu prijetnju, a to je sve veća sposobnost kriminalnih organizacija da blisko sarađuju i raspoređuju članove na različite lokacije na duže periode kako bi omogućili veliku trgovinu drogom”, navodi se u saopćenju Europola.

Iz Europola su kazali da je istraga počela u martu 2022. godine s fokusom na praćenje broda pod poljskom zastavom, koji je imao uspostavljenu privremenu bazu na Kanarskim otocima. Policija je pratila brod i otkrila da je 27. jula otplovio dalje u Atlantski okean, kada je i pokrenuta akcija za presretanje.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU