-0.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 ožujka, 2023

Zašto se jave leptirići u stomaku: Šta se dešava u tijelu kad se zaljubimo?

Evo šta se dešava u našem tijelu kad nađemo ,”srodnu dušu”…

Kada imate energije da “prevrćete” planine, kad vam osmijeh ne silazi s lica, a leptirići u stomaku luduju, pa hodate kao da lebdite, kad vam se razum muti i kad nije važno šta radite i gdje ste sve dok ste zajedno – zaljubili ste se.

Hrabriji

Upravo taj osjećaj želje da što prije vidimo osobu u koju smo zaljubljeni navodi nas da više rizikujemo i budemo hrabriji, kako bismo dobili ono što želimo.

Dekoncentrisani

Ako ne možete da se fokusirate na jedan zadatak koji je pred vama, krivi su „leptirići“ u stomaku. Zaljubljenost se miješa u sposobnost našeg mozga da se posveti jednoj aktivnosti.

Samopouzdaniji više nego ikada

Zaljubljenost donosi više samopouzdanja, ali i optimizma, jer odjednom, kao da je sve u redu, a i ono što nije, više nije važno, jedino je važno kada ćete ga ili nju opet vidjeti.

Pametniji

Barem nakratko! Zaljubljenost oslobađa dopamin, koji pospješuje kognitivne i motorne sposobnosti. Učesnici jednog istraživanja postajali su kratkoročno vještiji sa izvođenjem komplikovanih zadataka nakon što bi vidjeli ime osobe koju vole na kompjuterskom ekranu.

Stabilniji

Rezultati studije provedene u Nemačkoj pokazali su da osjećaj zaljubljenosti ima duboke efekte na ličnost, čak i kada imamo probleme. Pacijenti koji su bolovali od neuroze, anksioznosti ili depresije postajali su stabilniji kada se zaljube.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU