2 C
Sarajevo
Subota, 4 veljače, 2023

Zašto se kaže: “Da kucnem u drvo”

Svi su to barem jednom uradili – kad kažemo da je nešto “na svu sreću”, takvo kakvo je, ali iz straha da nam se to ne obije u glavu i promeni, pokucaćemo u drvo da se ne ureknemo. Riječ je o jednom od najrasprostranjenijih praznovjerja koje se proteže kroz većinu kultura širom svijeta.

Odakle tačno dolazi ne može se sa sigurnošću utvrditi, ali postoji nekoliko teorija o porijeklu tog običaja. Nekadašnji pagani su vjerovali kako u drveću žive duhovi, a kucanje po drvetu je dobar način privlačenja njihove pažnje i pomoći.

Također, običaj je da se ne kuca samo jednom – to bi bilo nepristojno. Uvijek se kuca tri puta, a prvo kucanje je za privlačenje pažnje, drugi put za traženje pomoći, a treći put za zahvaljivanje, piše Hayat.

Kasnije taj je običaj bio usvojen i u brojnim drugim religijama. Za hrišćane, kucanje u drvo krsta bio je način privlačenja pažnju Boga. U judaizmu je bila riječ o posebnom kucanju koje označava tajnu komunikaciju i čuvalo je ljude od inkvizicije.

  JEDAN OD NAJBOLJIH PRIMJERA STILA Pravi škotski zamak zbog duga od 230 funti ide na prodaju

Poznavanje kucanja tri puta bilo je tajna šifra koja bi otvarala vrata sinagoge i prepoznavala istomišljenike, pa je takvo kucanje bilo povezano s nečim drugim, većim od sreće – preživljavanjem.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU