1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Zatražili smo plan zaštite interesa BiH u vezi s migracijama (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je danas novinarima u Sarajevu da je kolektivni šef države odlučio na današnjoj sjednici zadužiti Vijeće ministara BiH da što prije dostavi sveobuhvatan plan zaštite interesa BiH kada je u pitanju migrantska kriza.

Nazivajući ovo pitanje najvažnijim od više od 70 razmatranih tačaka dnevnog reda, Džaferović je napomenuo da je u okviru razgovora o tome šta program treba sadržavati predloženo i iniciranje sastanka s nadležnim tijelima Crne Gore i Srbije o toj temi.

– U okviru migrantske krize, veliki problem je i trgovina ljudima, nelegalni ulasci u BiH, uključivanje velikih kriminalnih grupacija u taj problem i o svemu tome trebaju sarađivati susjedne države kako bi se što efikasnije suprotstavili toj pojavi – pojasnio je Džaferović.

Kao drugu važnu temu sjednice izdvojio je Izvještaj o evropskim integracijama koje je Predsjedništvu prezentirao predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, a danas je zaduženo Vijeće ministara da Predsjedništvu dostavi akcioni plan za djelovanje BiH o svim pitanjem istaknutim u Izvještaju Evropske komisije.

Predsjedništvo je danas razmotrilo i nekoliko međunarodnih sporazuma, a Džaferović je potvrdio da je odobreno pokretanje postupka usvajanja sporazuma koji se odnose na Srbiju i Hrvatsku vezanih za kontrolu gornjeg neba u zračnom saobraćaju BiH.

Podržan je i prijedlog Džaferovića da se pokrene postupak za osnivanje generalnog konzulata BiH u Novom Pazaru (Srbija) i u Rijeci (Hrvatska), a usvojen je i prijedlog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o traženju pojašnjenja u vezi s bh. imovinom u Hrvatskoj.

– Traži se detaljniji izvještaj o tome, angažman državnih institucija poput Pravobranilaštva BiH vezano za sve ono što smo ranije usvojili u Predsjedništvu BiH – pojasnio je Džaferović.

- Oglašavanje -

Osvrnuo se i na današnji sastanak s ambasadorima koji je održan u Predsjedništvu BiH kazavši da su oni izrazili zabrinutost zbog formiranja rezervnih sastava entitetskih policija, a Džefreović je kazao da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio razgovore s dužnosnicima Republike Srpske u tom smislu.

Govoreći o problemu neformiranja vlasti na državnom nivou, Džaferović je ponovio da je to pitanje zapravo pitanje vladavine prava napominjući da je sporno samo opredjeljenje budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije (SNSD) i ministara iz te partije u smislu vladavine prava, odnosno poštovanja postojećih zakona.

Smatra i da oni koji su odlučili blokirati rad državnog parlamenta to čine bez ikakvog osnova, a zbog toga ispašta cijela BiH, ocjenjujući da oni imaju sve uvjete da rade svoj posao.


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima