31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Zatvorenik se požalio na tešku robiju u Sarajevu, direktor poručio da nije ljetovalište

  Osuđenik se u anonimnom pismu, pristiglom na adresu naše redakcije, požalio na teško izdržavanje kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo, napomenuvši da se pretresi prostorija vrše i po danu i po noći, da su zatvorenici 24 sata pod videonadzorom te da se osjeća kao da je u Aušvicu.

  Sadržaj pisma smo predočili direktoru tog zavoda Faruku Zubčeviću i nije ništa negirao. Naprotiv, uvedene sigurnosne mjere okarakterisao je kao neminovnost, da bi na koncu svi bili sigurni, i osuđenici, i pritvorenici, ali i čuvari.

  “Nije zatvor ljetovalište”, poentirao je direktor Zubčević.

  Konstantni pretresi i strah

  “Ovo je tipični logor Aušvic. Policijski stražari vrše pretrese prostorija i po danu i po noći. Svakodnevno su u zatvoru pripadnici policijskih uprava MUP-a, FUP-a, kao i pripadnici SIPA-e. Ovo više nije zatvor, ovo je vrsta policijske stanice”, stoji u pismu anonimnog osuđenika.

  Navodi kako su u stalnom strahu jer se i po noći vrše pretresi ćelija te kako se za to koriste psi obučeni za pronalazak droge i psi obučeni za napad.

  “U stalnom smo strahu jer se i po noći vrše pretresi ćelija, kao i osuđenih osoba, a zavod je opremljen i savremenom tehnologijom. Totalno je pokriven videonadzorom koji nas 24 sata dnevno nadgleda i smatramo da se od ovog zatvora pravi logor, jer nas osuđenike pretresaju prilikom izlaska iz soba,ž i također prilikom povratka u sobe. Ovaj zatvor je kao u američkim filmovima”, požalio se anonimni zatvorenik.

  zatvorenik se požalio na tešku robiju u sarajevu, direktor poručio da nije ljetovalište

  Napisao je kako su osuđenicima osujećene mogućnosti da vrijeme izdržavanja zatvorske kazne koriste u medicinskim ustanovama.

  “Kada vas vode u bolnicu, vežu vam i noge i ruke, tako da vas blamiraju pred ljudima i ljekarima. Eseda Radeljaša su po naređenju direktora vezali za krevet i na taj način ga primorali da sam traži da ga vrate u zatvor”, stoji u pismu.

  Napominje se također da zatvorska straža ima posebnu taktiku kada treba pustiti određenu osobu iz pritvora, budući da zovu tužiteljicu da pitaju treba li im ta osoba kako bi mogli da je zadrže.

  “Ja sam bio i u drugim zatvorima, Zenici, Mostaru, Orašju… Tamo policija nosi telefone i poštuju se ljudska prava, s ljudima se može razgovarati i ublažiti zatvorske dane. Ovdje ne možeš ništa osnovno ljudsko i sve je u strahu. Da bi dobio uslov, moraš sarađivati s MUP-om, SIPA-om i OSA-om”, požalio se jedan od “stanara” KPZ-a Sarajevo.

  Nije robija godišnji odmor

  Direktor KPZ-a Sarajevo Faruk Zubčević je za Klix.ba kazao da u osnovi nema ništa netačno u pismu te da iza svakog navedenog segmenta pojedinačno, koje smo mu predočili, stoje jasni pravilnici i zakoni prenosi klix.

  “Izdržavanje zatvorske kazne nije godišnji odmor i zatvor nije ljetovalište, određena vrsta sankcije mora postojati. Na koncu, vidim da je zatvorenik najviše primjedbi imao na sigurnosni segment. Takav sistem je bilo neminovno uspostaviti i neminovno ga je konstantno provoditi, kako bi se zaštitili i osuđeni i pritvoreni, ali i zatvorski čuvari”, rekao je Zubčević.

  Navodi kako u pismu nije navedeno, što je prema njegovom mišljenju zatvorenicima najviše zasmetalo, da su osujećeni elementi korupcije koji su se provodili preko advokata.

  “Određeni broj advokata redovno je dostavljao pakete osobama koje zastupaju, kao i onima koji nisu njihovi klijenti. Pretpostavlja se da su to radili kako bi pridobili klijente da ih brane po službenoj dužnosti. Mi smo tu praksu prekinuli i logično je da će se javiti određena negodovanja. Isto je i s uplatama preko BH Pošte. Mi smo zatražili veću kontrolu i ta se praksa efikasno prvodi”, zaključio je Faruk Zubčević.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU