1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

ZAVLADALA PANIKA/ Hoće li BiH platiti 1,5 milijardi odštete!?

Protiv Bosne i Hercegovine i njenih institucija trenutno se pred međunarodnim sudovima vode tri arbitražna postupka teška više od milijardu i po maraka, a prijeti nam i još jedan od 200 miliona KM!

Trebalo u martu

U Pravobraniteljstvu BiH, koje zastupa BiH pred arbitražnim sudovima, potvrđuju da su u panici jer nemaju informacija kako je okončan spor u Haagu po tužbi ”Elektrogospodarstva Slovenije”. Ova kompanija traži skoro 1,4 milijarde KM zbog navodne povrede slovenske investicije u Rudnik i termoelektranu (RiTE) Ugljevik, koja je izvršena osamdesetih godina prošlog stoljeća na osnovu ugovora s tadašnjom ”Elektroprivredom BiH”.

”Ako izgubimo spor, novce mora isplatiti RS. Presuda je trebala biti donesena u martu, ali je još je nema i ne znamo što se događa. Arbitraže su vrlo skupe, sudske troškove moramo platiti, dobili ih ili izgubili, a samo za početak iznose oko 300 hiljada dolara i za nas i za suprotnu stranu”, potvrđuje za ”Avaz” Mlađen Mandić, državni pravobranitelj.

Otkriva i da 1. jula u Parizu počinje prvo ročište u slučaju koji su pokrenuli Indijci, sestra i brat Nite Gupta i Navin Agarval, vlasnici kompanije ”Usha Industries”. Oni traže 40 miliona dolara odštete zbog ulaganja u ”Krajina osiguranje”. Vlada RS već je uplatila milion eura iz svog proračuna za početak arbitraže.

Vrbas i Gacko

- Oglašavanje -

Treći arbitražni postupak protiv BiH pokrenuo je ”Vijadukt Portorož”, koji traži 100 miliona maraka zbog povrede ulaganja u gradnju dvije hidroelektrane na rijeci Vrbas. Slovenci su tražili dogovor s Vladom RS o isplati odštete zbog raskida ugovora o koncesiji, ali nije postignut. ”Vjerojatno ćemo ga i izgubiti, jer je Vlada RS dala koncesiju slovenskom ”Vijaduktu”, ali i domaćoj firmi. Ročište za taj postupak u fazi je zakazivanja i nije određeno gdje će se voditi”, kaže Mandić. Četvrti slučaj zbog kojeg ćemo se naći pred sudom je preliminarni odštetni zahtjev ”Hrvatske elektroprivrede” zbog povrede ulaganja u gradnju TE Gacko. Postupak još nije pokrenut.

Čeka se tužba HEP-a

”Spor ”Hrvatske elektroprivrede” i TE Gacko još je u fazi mirnog rješavanja, ali čekamo tužbu. Ovog mjeseca istječe rok koji nam je dala Hrvatska da RS odluči o ponudi”, pojašnjava Mandić.

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima