ZAVODNIK S TV EKRANA: Birkan Sokulu je najpoželjniji Bosanac u Truskoj

Birkan Sokulu je zahvaljujući autentičnim bosanskim korijenima i privlačnim izgledom, ali i velikim talentom postao jedan od najtraženijih turskih glumaca koji šarmira dame sa lakoćom. Na kovrdže, osmjeh i izvajano tijelo rijetko koja djevojka ostane ravnodušna, ali srce mu je već “ukradeno”.

Naime, nana i djed ovog markantnog zavodnika su imigranti iz Bosne i Hercegovine. Rođen je 6. oktobra 1985. u Istanbulu, a zbog uskog lica i visine od 188 cm odskače od većine tamošnjeg stanovništva.

Inače, prezime Sokulu turska je inačica bosanskog Sokolović, i Birkan ga dijeli s jednom od najznamenitijih istorijskih ličnosti osmanskog carstva, velikim vezirom Mehmed pašom Sokolovićem.

Birkanov djed po ocu se još 50-ih godina prošlog vijeka preselio iz Bosne i Hercegovine u Tursku, možda baš iz slavnog sela Sokolovići u okolici Višegrada, a u istom doseljeničkom talasu stigla je i majčina porodica.

Pobijedio je 2003. godine na izboru za Najboljeg modela Turske 2003. Birkan je napustio košarkašku karijeru nakon deset godina zbog povrede. Diplomirao je na Univerzitetu Maltepe za radio i TV program. Dok je studirao na univerzitetu, počeo je da se bavi modelingom. A onda je zbog uloge u televizijskoj seriji “Sestre” njegova popularnost rasla iz dana u dan.

U osnovnoj i srednjoj školi bio je zainteresiran za košarku u školskim timovima i igrao je na terenu u Sportskom klubu Tekel. Međutim, kada je krenuo da studira, sport je pao u drugi plan, a potom je zbog povrede prestao da razmišlja o karijeri u tom smjeru. Sa druge strane, gluma ga je sve više zanimala i obuzimala.

Sokulu je prvi put počeo da glumi uzimajući časove glume od Dolunai Soisert 2008. godine, kada je dobio ponudu za TV seriju “Elif”.

U 21. godini život mu se mijenja iz korijena, doživljava veliki udarac od kojeg i danas liječi rane – iznenada je izgubio majku usljed krvarenja u mozgu. Svu bol je preusmjerio na posao, te su počele da pristižu sve bolje ponude i angažmani.

Svi vrlo dobro znamo da u turskom šou biznisu prolaze oni najvrijedniji, najupečatljivi. Upravo zgodni Birkan je postao jedan od najpopularenijih glumaca, kojeg mnogi gledatelji pamte iz serije “Djevojka sa sela“.

Zajedno s partnerkom, prelijepom plavušom Burcu Biricik (32), osvojio je prestižnu televizijsku nagradu pod nazivom “Altin Kelebek” za najbolji par u TV noveli, a serija je u Turskoj imala rekordnu gledanost. Trenutno snima TV seriju “Yaşamayanlar” (Oni koji ne žive), u kojoj on glumi strastvenog krvopiju Numela.

Oženio se glumicom Asli Enver 13. jula 2012. godine, mada je ta ljubav bila kratkog daha, te su se razišli već 2015.

Već dvije i po godine uživa u romansi sa glumciom Berak Tuzunatac, a baš zbog nje je odbio ulogu u seriji.

-Ljubav je jedno, a posao drugo. Serija je dugoročni projekt i mislim da bi to dosta promijenilo naš tok veze. Ali rado bih s Berak glumio u filmu – prokomentirao je svoju odluku.

Birkan i Berak su u prvim danima veze ispunjavali stranice svih tabloida u Turskoj. Dvoje mladih, nesputani i strastveni, nisu se ustručavalo ni na javnim mjestima pokazati svoju ljubav, pa su paparaci s njima imali puno posla. Inače, glumicu Berak turski mediji već godinama prozivaju zbog “nedoličnog” ponašanja, a gledateljima je poznata po ulozi Mihrunise, ljubavnice princa Mustafe u seriji “Sulejman Veličanstveni“.

The post ZAVODNIK S TV EKRANA: Birkan Sokulu je najpoželjniji Bosanac u Truskoj appeared first on Express.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU