17.7 C
Sarajevo
Srijeda, 20 listopada, 2021

Završena Konferencija o medijima JI Evrope: Uspostaviti nacionalne baze podataka

Uspostavljanje nacionalnih baza podataka i stalnih radnih grupa koje bi koristile vlastima u radu na predmetima koji se odnose na sigurnost novinara, jedno je od rješenja koje je predloženo na Konferencija o medijima jugoistočne Evrope koja je danas završena u Sarajevu.

U fokusu dvodnevne konferencije, koju je organizirao Ured predstavnika za slobodu medija pri OSCE-u u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, je razvoj medija i njihova održivost, sigurnost novinara, zakonski okvir koji se odnosi na slobodu medija i iznalaženje održivih rješenja za javne emitere.

Govoreno je i o modelima kojima bi mogli pomoći medijima da postanu više održivi, te ulozi javnih RTV servisa u bh.društvu.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton sloboda medija je temelj svakog demokratskog društva, te odražava vlastiti stepen sloboda i spremnost da zaštitimo zajednička ljudska prava, uključujući i pravo da se slobodno traže, dobiju i dijele informacije.

Berton je izrazio zadovoljstvo konferencijom na kojoj su izneseni problemi i pritisci – politički, ekonomski i drugi a s kojima se mediji suočavaju u BiH.

– Novinari moraju biti zaštićeni, a Konferencija je bila dobra prilika da se govori o modelima zaštite, pomoći medijima da postanu više održivi, kao i ulozi javnih RTV servisa u bh.društvu – kazao je Berton u izjavi za Fenu.

- Oglašavanje -

Podsjetio je na Odluku Ministarskog vijeća OSCE-a o sigurnosti novinara usvojenoj u decembru prošle godine, a koja govori o slobodi kao temelj svakog demokratskog društva, odražava vlastiti stepen sloboda i spremnost zaštite zajedničkih ljudska prava, uključujući i pravo da se slobodno traže, dobiju i dijele informacije.

Također, tom Odlukom OSCE-a poziva države učesnice da „poduzmu efikasne mjere za okončanje nekažnjavanja krivičnih djela počinjenih protiv novinara“ i predstavlja jaku političku poruku koja se mora primijeniti u praksi.

Konferenciji su prisustvovali predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Desir, britanski ambasador u BiH Matthew Field i lord Tariq Ahmad koji su ukazali na važnost slobode medija i zaštitu novinara koji rade svoj posao i objektivno izvještavaju o događajima.

U proteklim godinama, konferencija je održana u Sarajevu (BiH), Beogradu (Srbija), Tirani (Albanija), Budimpešti (Mađarska) i Strugi (Makedonija).

Izvor: RTV Slon

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima