0.5 C
Sarajevo
Petak, 3 prosinca, 2021
Još

  Završena OSCE-ova radionica o identifikaciji žrtava trgovine ljudima

  ()

  Radionica o identifikaciji žrtava trgovine ljudima u migracionim tokovima, završena je danas na Jahorini.

  Tema radionice, koju su zajednički organizirali OSCE-ov Ured specijalnog predstavnika i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima i misije OSCE-a u Jugoistočnoj Evropi, jeste bila provedba OSCE-ovih jedinstvenih smjernica za identifikaciju žrtava trgovine ljudima.

  Na radionici je bilo više od 40 učesnika iz BiH i regiona, a u njenom fokusu bilo je pitanje – na koji način je moguće prilagoditi smjernice domaćem zakonodavstvu i praksi u Jugoistočnoj Evropi.

  – U našem izvještaju o procjeni potreba je naglašena jasna mogućnost za uspostavljanje jedinstvene procedure identifikacije koju bi moglo zajednički koristiti svo stručno osoblje angažirano da pruži pomoć na prvoj liniji prihvata – rekao je Valiant Richey, vršilac dužnosti OSCE-ovog koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima.

  Kako je kazao, cilj je da se poboljša identifikacija žrtava u migracionim tokovima.

  – Te smjernice predstavljaju praktično sredstvo pomoći državama da izgrade svoje kapacitete. One su proizvod brojnih konsultacija sa domaćim akterima koje je naš Ured obavio u toku prošle godine. Sada je vrijeme za njihovu provedbu u cijelom regionu – precizirao je Richey.

  Učesnici radionice su bili službenici koji su u svakodnevnoj interakciji sa ljudima koji se kreću migracijskom rutom na zapadnom Balkanu, uključujući predstavnike policije, agencija zaduženih za pitanje migracija, socijalnih službi, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

  – Ova radionica je bila veoma korisna i pravovremena za nas u Bosni i Hercegovini, jer smo se u proteklih godinu i po suočili sa masovnim i mješovitim migracionim tokovima u cijeloj državi, a sigurni smo da je u toku svega toga bilo i slučajeva iskorištavanja migranata i trgovine ljudima – rekao je Samir Rizvo, državni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima pri Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz OSCE-ove misije u BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO