12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

  Završena povorka ponosa u Sarajevu, skup protekao bez incidenata

  Sudionici prve bosanskohercegovačke povorke ponosa, nakon šetnje duge oko dva kilometra glavnom sarajevskom ulicom, stigli su, u međuvremenu, na Trg Bosne i Hercegovine.

  Pod sloganom „Ima izać’“ povorka ponosa LGBTIQ zajednice, čiji su sudionici nosili zastavu duginih boja i transparente na kojima su ispisane poruke kojima pozivaju na slobodu, ljubavi i ravnopravnost, stigla je na odredište (Trg BiH) bez ijednog incidenta.

  Okupljenima su se uime Organizacionog odbora prve bh. povorke ponosa obratili njegovi članovi i aktivisti Branko Ćulibrk i Lejla Huremović, izažavajući zahvalnost svima koji su prepoznali značaj današnjeg marša u ostvarivanju prava spomenute kategorije stanovništva.

  Istaknuli su kako je zagovaranje punog poštivanja ljudskih prava i identiteta lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interspolnih i queer (LGBTIQ) osoba, orijentirano ka otklanjanju predrasuda i stereotipa te institucionalnoj i sistemskoj zaštiti prava ovih osoba.

  Ocijenili su, usto, kako ne postoji otvorena institucionalna podrška poštivanju ljudskih prava LGBTIQ osoba, čime se „podstiče homofobija i dopušta nasilje nad njima“.

  Istovremeno, ustvrdili su kako su radi vlastite seksulane orijentacije stigmaitizirani i izloženi nasilju, te podsjetili da u BiH još nema zakona o istospolnom partnerstvu.

  Povorka ponosa je, kako su naveli, u funkciji zaštite prava pripadnika LGBTIQ zajednice, uz uvjerenje da će zaštita prava ove populacije zaživiti u praksi, te da će je pratiti konkretne institucionalne mjere.

  Članovi Organizacionog odbora napomenuli su kako je pravo na izražavanje jedno od temeljnih ljudskih prava, te put ka rušenju barijera nevidljivosti u javnom prostoru, pozivajući na zajedničko suprotstavljanje mržnji, izolaciji i homofobiji.

  Istovremeno, pozvali su na solidarnost i empatiju prema LGBTIQ osobama, potcrtavajući značaj kreiranja ambijenta u kojem će biti zajamčena sigurnost svakog pojedinca, bez obzira na uvjerenje i orijentaciju, te život zajednice bez straha i nasilja.

  (FENA)

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA