1.6 C
Sarajevo
Petak, 2 prosinca, 2022

Završena sa radom Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista”

U amfiteatru  Internacionalnog univerziteta u Travniku svečano je zatvorena sa radom Mala škola antifašizma “I ja sam antifašista” koju su organizovali SABNOR SBK/KSB, Organizacija  demobilisanih boraca Odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992-1995 Srednja Bosna i Bosanski kulturni krug za učenike završnih razreda srednji škola sa područja Općine Travnik.

Završno predavanje održao je akademik Mirko Pejanović, potpredsjednik Akademije nauka BiH i član Ratnog predsjedništva BiH podsjećajući polaznike Male škole antifašizma „I ja sam antifašista“ o antifašističkoj borbi naroda Bosne i Hercegovine i značaju iste za očuvanje državotvornosti naše Domovine. U svome izlganju akademik Pejanović istaknuo je značaj ZAVNOBIH-a i ulogu Roduljuba Čolakovića u stvaranju i obnovi državnosti Bosne i Hercegovine, kao i odluke koje je donosio Josip Broz Tito, podržavajući održavanje ZAVNOBIH-a, jer i davne 1943. godine postojale su želje za podjelom Bosne i Hercegovine. Akademik Pejanović istaknuo je značaj Ratnog predsjedništva BiH u Ratu 1992-1995, koje je bilo multietnično, kao i ulogu Alije Izetbegovića u stvaranju države Bosne i Hercegovine u najtežim vremenima za Bosnu i Hercegovinu, kada je bila napadnuta i kada su želje za podjelom Bosne i Hercegovine bile izražajnije nego ikada ranije.

  (VIDEO/FOTO) Potpisan sporazum o saradnji između Internacionalnog univerziteta Travnik i Ministarstva obrazovanja SBK

Ovom prilikom premijer Kantona Tahir Lendo uručio je monografiju 7. korpusa Armije BiH u znak zahvalnosti za učešće u projektu Male škole antifašizma „I ja sam antifašista“ i Okruglom stolu „Meokrnje – simbol borbe protiv fašizma“ koji je održan u Travniku u julu mjesecu ove godine i koji je okupio akademsku zajednicu BiH. Premijer Kantona Tahir Lendo zvanično je zatvorio Malu školu antifašizma „I ja sam antifašista“ i uručio polaznicima diplome.

U ime organizatora Male škole antifašizma „I ja sam antifašista“ obratila se Amela Lolić, predsjednica SABNOR-a SBK/KSB i zahvalila predavačima bez čije podrške ovaj projekat ne bi bio tako uspješan a posebno se zahvalila polaznicima, učenicima MSŠ „Travnik“, koji su od 21. oktobra do 23. novembra bili aktivni sudionici i svojim učešćem doprinjeli da ovaj projekat bude uspješno realizovan, kao i na podršci Vlade SBK/KSB na čelu sa premijerom Tahirom Lendom, Općine Travnik na čelu sa načelnikom Kenanom Dautovićem i zamjenice presjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinki Atanasijević.

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU