Završeni pregovori u Neumu, bez konkretnog dogovora oko izbornog zakonodavstva BiH

Viši zvaničnik Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (SAD) zadužen za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer nakon završenih pregovora u Neumu sa predstavnicima političkih stranaka iz Federacije BiH i drugih međunarodnih predstavnika oko pitanja izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini izjavio je da ovo nije kraj procesa.

Elmedin Konakovičć, predsjednik NIP-a rekao je kako danas nije postignut ozbiljan dogovor :

Ništa nije potpisano, nije finalizovan dogovor ali učesnici kažu da su ovo najkonkretniji pregovori ikad. Lideri su svjesni da se nešto mora dogovoriti. Nakon što ohlade glave za sva tri dana da nastave pregovore. Stranci ničiju stranu apsolutno nisu držali, predlagali su rješenja koja jednako bole, ali i nose sve strane. Mjera etničkom i građanskom mora se naći. Zadovoljni smo kako se tretira status kluba Ostalih u Domu naroda. Sumnjam da može doći do blokade izbora. Postoji opasnost da ih bojkotuju neki narodi. To bi bilo još gore”, rekao je Konaković.

Dodao je i kako modelima nisu zadoviljni,ali da su svi svjesni da se mora svakom omogućiti da se može kandidovati i u Federaciji i RS.

Nije niko lud da konstitutivni narod nijedan izbaci iz Ustava. Formalno to neće biti rješenje čak iako je to neko mislio, rekao je Konaković.

Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. rekao je da u Neumu nije ostvaren poseban napredak.

Stvari su ostale prilično slične, jedino su u ova tri dana indentifikovani svi problemi ali nije bilo prostora za dogovor. Neprihvatljivo je da hrvatski narod ne bude u Ustavu, nego u Izbornom zakonu. Ponudili smo rješenje koje je Venecijanska komisija prihvatila da se svako može kandidovati. Insistirali smo na legitimitetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ali, uz brisanje nacionalne odrednice to nije bilo prihvatljivo. Neprihvatljivo je birati nadleznosti doma naroda a kamoli ga svesti na Vijeće naroda RS. Spremni smo pregovarati o rokovima da se spriječe blokade, ali ni to nismo riješili. Pregovori nisu uspjeli, ne bih rekao da su propali ali su dali određene rezultate, rekao je Cvitanović.

On je dodao da, ako se ostane na istim pozicijama, nema potrebe ni sjediti ni dalje pregovarati.

“Mi nismo spremni biti izbrisani iz Ustava.U zadnjem modelu za Predsjednistvo bio je samo jos jedan mehanizam osiguranja za legitiman izbor, rekao je Cvitanović.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je rekao kako je želja bila da se provede sporazum iz Mostara i da daju odgovor na legitimno predstavljanje kako bi se provele sve presude Ustavnog suda BiH:

Ima određenog iskoraka, imamo dobar osnov jer je prvi put da smo stavili svi određene prijedloge i inicijative. Mi smo po pitanjudomova naroda i članova Predsjedništva dali konkretne prijedloge. Tri modela su u fazi međusobnog usaglašavanja. Kako dalje, to je pravo pitanje. Ovaj format je završen, imamo mogućnost da u narednih sedam do 10 dana sami nastavimo razgovore, da bi Dom naroda i Predsjednistvo bili riješeni. Sve što smo sebi stavili u zadatak nismo uradili , u izbornu godinu ulazimo nepripremljeni za ovaj proces. Moj optimizam je potrošen, ali činjenica je da sa ljudima koji su dosad progovarali i vodili ove procese, to nema smisla raditi, pa očekujem da neko od kolega organizira sastanak na kojem ćemo pokušati usaglasiti ove stavove”,rekao je Čović.

Čović je istakao da su predložili elektorski model iz dvije izborne liste.

Jutros smo predlagali elektronski model u Federaciji BiH sa dvije izborne liste. Dobili smo onda i prijedlog s bošnjačke strane. Mislim da uz jedan ozbiljan rad da smo ovo uradili prije šest mjeseci, danas bismo imali dogovor. Oko Doma naroda mi smo predlagali 16 plus 1 model, da 16 ide po modelu brojnosti, a da 17-og biraju sve županije. Što se tiče reduciranja ovlasti, mi smo ponudili rješenja na koje nismo dobili odgovor, rekao je predsjednik HDZ-a BiH.

Šefica Misije OSCE u BiH Ketlin Kavalek rekla je kako su eksperti bili na pregovorima kako bi davali savjete stranačkim prijedlozima kao i da pomnognu u razmatranju prijedloga mjera:

Naša uloga je da osigura da sva rješenja budu u skladu sa međunarodnim standardima. To uključuje i trening članova biračkih odbrora, uvođenje garantnih mehanizama za sprečavanje trgovine pozicijama. Druga faza je uvođenje modernih tehnologija postepeno kroz odredbe Izbornog zakona. Učesnici su se složili da se striktno definiše zabrana govora mrzžnje u kampanjama, zloupotrebe javnih sredstava u kampanji, rekla je Kavalek.

Zvaničnik Ministarstva inostranih poslova SAD za izbornu reformu u našoj zemlji Metju Palmer zahvalio se učesnicima pregovora, kojisu razgovarali o teškim pitanjima, te da je bilo i glasova koji su im govorili da to ne čine:

Razgovarali su otvoreno, iskreno i konstruktivno o jako važnim pitaniima a to je vježba političke hrabrosti. Na kraju smo vikenda ovih razgovora ali ovaj proces svakako nije okončan. Ovi problemi o kojima smo razgovarali neće nestati. Jačanje demokratije i osiguravanje izbornog procesa koji je pravičan i podrazumijeva odgovornost je nešto čemu stremimo. Osiguravanje provedbe presuda Evroapskog suda za ljudska prava pomoći će BiH na putu ka EU. Identifikovanje odgovarajućeg modela koji će Hrvatima omogućiti da imaju odgovoarajuću zastupljenost, osiguranje jakih i funkcionalnih institucija u Federaciji, nijedno od tih pitanja neće nestati, moraće se rješavati. Mi, SAD i EU ostajemo partneri ali političari ove zemlje moraju postići dogovor i provesti ovo, rekao je Palmer.

Dodao je da se razgovori moraju nastaviti.

Stranke su ovdje napravile iskorak u izbornom integritetu, paket mjera ka jačanju trasnparentnosti izbora je nesto sto ce garantovati uspjeh a eksperti su napravili veliki napredak, rekao je Palmer.

Dodao da je potrebno imati pakete mjera koji će jedni drugima biti ravnoteža.

“Svačiji interesi moraju biti zaštićeni i dobro izbalansirani kako bi na parlamentu dobili potrebnu većinu. Ne mogu vam ukazati na ovo ili ono jer je sve dio kompletnog paketa. Dok nije sve dogovoreno, nije ništa dogovoreno”, smatra Palmer.

Direktorica pri Evropskoj službi za inostrane poslove Angelina Ajhorst rekla je da su trazgovori biloi konstruktivni:

“Imali smo dobre i konstruktivne sastanke, razgovori su bili o jako kompleksnim pitanjima i oni će se nastaviti. Neophodno je bolje razumijevanje presuda Evropskog suda za ljudska prava za šta su potrebne ogranicene ustavne promjene. OSCE je bio jako koristan, njihovi eksperti na ovom polju. O pitanju Predsjedništva i funkcionisanja Federacije biće još razgovora. Bilo je dosta intenzivnih razgovora ali i napretka na ovim poljima, posebno na paketu integriteta. Moramo još raditi, stranke moraju dalje raditi. Malo je tri dana da se o svemu tone razgovara, to stranke znaju, nastavice rad odavde, rekla je Ajhorst.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je rekao kako nisu bili daleko s rješenjima za transparentnost i integritet izbornog procesa.

“U vezi s Domom naroda stvar je riješena, i po pitanju funkcionisanja FBiH i izbora člana Predasjedništva, bili smo blizu. Prijatno sam iznenađen stavon predsjednika NIP. SBB i NES-a.Pregovore ćemo vjerovatno nastaviti sami. Do ta dobro, priblizeno, na momente smo mislili da cemo kompletan posao zavrsiti. Mislim da ćemo iduce sedmice nastaviti. Idemo dalje, rekao je Izetbegović.

Što se tiče intergiteta procesa, stranci su nam jako pomogli, imamo skoro 80 stranica raznih ama dmana koje ćemo usvojiti, iduće sedmice nastavljano pregovore, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SBBa Fahrudin Radončić rekao je kako su sve stranke SDA, NIP, SBB i NES bili jedinstveni u t ome da ne dozvole da etničko jača u odnosu prema državi BiH.

“Bilo je puno prijedloga, najveći pomak o rezultatu je na integritetu. Ova probosanska delegacija bila je veoma jedinstvena. Želimo omoguciti da hrvatski narod suvereno bira predstavnika svog naroda ali ne možemo ići mimo građanske države. Nema pobjednika mislim da smo svi poraženi, nemamo prijedlog zakonskog rješenja koja bi se donosila u institucijama BiH. Ako u narednih 10 dana ne bude dogovora, to će dodatno narušiti odnose. Mi ćemo, probosankse stranke ponovo sjesti i probati sami, rekao je Radončić.

On je dodao kako će izbora biti, te da su ” blizu,ali daleko od dogovora za Dom naroda

“Na stolu je bio elektorski model za članove Predsjednistva ali su Hrvati trazili zaštitne mehanizme. To nismo mogli prihvatiti. Tu postoji potencijal za dogovor”, rekao je Radončić. (BHRT)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU