31.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 27 lipnja, 2022

  Zbog zastoja izvoza u Tursku “zaustavljeno” 30.000 tovnih junadi u BiH

  U ovoj godini bh. proizvođači tovne junadi nisu izvezli ništa, a u prošloj godini su za Tursku izvezene skromne količine mesa.

  Predsjednik Odbora za trgovinu Kantonalne privredne komore i član Ekonomsko-socijalnog vijeća Tuzlanskog kantona Kasim Selimović objašnjava da se dogodio niz malverzacija te osim što se uvozilo meso iz drugih zemalja, a izvozilo pod robnom markom kao meso iz BiH, bilo je i opasnijih stvari.

  “Tokom 2017. godinr u jednoj od firmi koja je izvozila meso otkriveno je da meso nije ispravno, što je znatno doprinijelo zastoju u izvozu”, podvukao je Selimović.

  Domaći farmeri su očekivali da će ih u ovoj godini država podržati odnosno zaštititi domaću proizvodnju, ali Selimović je mišljenja da do toga nije došlo.

  “Kao nikada do sada imamo velike zalihe tovnih junadi na farmama, oko 30.000 junadi spremnih za klanje i izvoz, što je značajna vrijednost”, ističe Selimović.

  Podsjeća da su se farmeri zadužili kod banka u iščekivanju da će se riješiti pitanje izvoza, ali do toga nije došlo te Selimović smatra da je razlog, između ostaloga, i nestabilna politička situacija.

  Napomenuo je da je pred farmerima i dalje velika neizvjesnost da li će uopće doći do izvoza jer je Turska pronašla druge zemlje od kojih uvoze meso kako bi snabdjeli svoje tržište.

  Bosna i Hercegovina početkom godine dogovorila je sporazum s Turskom o slobodnoj trgovinskoj uniji, ali njegova primjena nije počela te je na Vijeću ministara BiH da se u što skorijem vremenu razriješe ova pitanja.

  klix.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU