ZDK dozvolio produženi boravak u školama te povratak đaka završnih razreda

Usljed poboljšanih epidemioloških uslova te na osnovu najnovijih preporuka Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK donijelo je odluku o povratku u školske klupe učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola u tom kantonu – potvrdio je Feni v.d. premijera i ministar obrazovanja tog kantona prof. dr. Spahija Kozlić.

Novu odluku tog ministarstva o organizaciji nastave, najavljuje Kozlić, potvrdit će i Vlada ZDK na svojoj narednoj sjednici, koja će biti održana u utorak, 4. maja. Upravo će 4. maja, nakon prvomajskih praznika, đaci završnih razreda ponovo i sjesti u školske klupe.

-Preporuka Kriznog štaba je da postepeno krenemo s povratkom đaka u školu, odnosno, zasad samo učenika završnih razreda. Oni trebaju predati svoje završne radove. Ostali će učenici i u narednom periodu nastavu pohađati uz pomoć informatičkih sredstava i platformi, odnosno online, a po Odluci od 12. marta ove godine – ističe ministar Kozlić.

Novost je da će, nakon što su prije dvije sedmice obdaništa dobila dozvolu da mogu ponovo vršiti prihvat predškolske djece, novom odlukom Vlade ZDK biti dozvoljena i organizacija produženog boravka u školskim prostorijama za školarce nižih razreda.

-Dobili smo pozitivno mišljenje Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica pa će tri škole, koje su uputile zahtjev, moći organizirati i produženi boravak. Radi se o tri zeničke škole: Mak Dizdar, Meša Selimović i Vladimir Nazor – kaže Kozlić.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU