ZDK ima testova za još 15 dana

U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj imaju dovoljno PCR testova na koronavirus za narednih petnaestak dana, saznaje Oslobođenje.


Iako je zabilježen rast broja novozaraženih, prema riječima dr. Adnana Jupića, kantonalnog ministra zdravstva i predsjednika Kriznog štaba za praćenje koronavirusa, epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu je stabilna, a svi pacijenti imaju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Mi smo dobili nešto PCR testova i imamo ih dovoljno za narednih petnaestak dana. Nadamo se da će se na nivou Federacije BiH ili na nivou kantona nabaviti dovoljan broj PCR testova za naredni period. To što same ustanove nabavljaju, može biti dovoljno samo za kraći period. Zaista je prezahtjevno za ustanove da same rješavaju ovaj problem, kazao je dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora Kantonalne bolnice Zenica za medicinske poslove.

Dr. Rasim Skomorac, direktor zeničke bolnice i član Kriznog štaba ZDK-a za praćenje koronavirusa, pozitivan je na Covid-19 i nalazi se posljednjih nekoliko dana u kućnoj izolaciji. Nema informacija da je zaražen još neko od ljekara zeničke bolnice.

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo, obavijestio nas je da je nabavljeno 60.000 testova, a da nama u ZDK-u treba pripasti 10.000. Poduzeli smo aktivnosti preko kantonalne Vlade da se nabavi još jedan dio testova, tako da se nadam da ćemo ovaj problem oko PCR testova riješiti. Trenutno imamo testova za narednih petnaestak dana, napominje dr. Adnan Jupić.

Dr. Jupić je objasnio da u ovom momentu nije dramatičan broj zaraženih koronavirusom u ZDK-u. Krizni štab ne razmatra uvođenje restriktivnih mjera.

Prema njegovim riječima, moguće je uvođenje blažih mjera, kao što je proglašenje stanja nesreće, što bi dalo šira ovlaštenja Kriznom štabu kako bi mogao kvalitetnije raditi, a da to građani ne osjete.

IZVOR: Oslobodjenje portal/MIRZA DAJIĆ

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU