ZDK/ Zavod zdravstvenog osiguranja do daljnjeg obustavio redovnu ovjeru knjižica

Zbog dodatno usložene epidemiološke situacije, Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona donio je odluku o obustavljanju redovne ovjere zdravstvenih knjižica u tom kantonu – potvrdila je Feni pomoćnica direktora te ustanove Haša Begić.

Ona ističe kako su se, u cilju zaštite zdravlja osiguranih osoba i izbjegavanja gužvi, a u skladu s preporukama Kriznog štaba, do daljnjeg prolongirali obavezu zdravstvenih osiguranika da ovjeravaju knjižice.

-Redovna ovjera zdravstvenih legitimacija obustavlja se počev od sutra, 16. marta, ali će sve zdravstvene ustanove biti dužne pružati ugovorne zdravstvene usluge osiguranim osobama iz ugovornog odnosa sa Zavodom. Domovima zdravlja i ostalim ustanovama ostavili smo brojeve telefona, na koje su mogu javiti u cilju pojašnjenja odluke – ističe Begić, koja dodaje da je ovakva odluka donešena kako bi se spriječili veliki redovi ispred podružnica te ustanove u lokalnim zajednicama.

Zavod će osiguranim osobama na svojim šalterima pružati samo usluge ovjere dokumentacije za nabavku ortopedskih pomagala, izdavanja bolesničkih listova te evidentiranja premija zdravstvenog osiguranja (markica), čijom kupnjom, po cijeni od 20 KM, osiguranici ne plaćaju participaciju za većinu zdravstvenih usluga.

Fena

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU