ZENICA: Održana promocija knjige „Trčati s vjetrom“

U okviru obilježavanja Svjetskog dana cerebralne paralize u prostorijama biblioteke JU “Dom i porodica” u Zenici održana je promocija knjige pod naslovom „Trčati s vjetrom“ autorice Emire Švrake.

Riječ je o autobiografskom djelu trideset i sedam koautora. Knjiga je izdata u okviru projekta „Porodica, način života i želje djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama“ kojeg realizuje Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH. Projekat je finansijski podržao grad Sarajevo.

Direktorica Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije BiH i autorica te knjige prof. dr. Emira Švraka napisala je uvodnom tekstu da se radi o emotivnim pričama autora iz pet bh. gradova. Mnogi od autora tih priča aktivni su u više oblasti i svestrano daju doprinos razvoju društva.

Jedna od autorica priče, pod naslovom „Rođena pod sretnom zvijezdom“ je i Amela Hošić, koja je pročitala odlomak svoje priče tokom današnje promocije.

Uvijek sam željela da moj posao bude vezan za bilo kakvu vrstu pomoći ljudima poput mene. U današnje vrijeme kad je mladim osobama teško naći posao bez obzira da li jesu ili nisu osoba s teškoćama, ja sam imala sreću da dobijem posao koji sam sanjala. Željela sam da moja životna priča bude pozitivna, bude motiv drugim osobama s teškoćama kako se može uspjeti. Željela sam da u roditeljima djece s teškoćama sličnim mojim u njima probudim nadu da njihovo dijete može biti samostalno. Iskreno se nadam da mi to polazi za rukom“, rekla je Amela Hošić, autorica jedne od 37 priča u knjizi „Trčati s vjetrom“.

Svjetski dan cerebralne paralize obilježava se i ove godine s ciljem podizanja znanja i javne svijesti o cerebralnoj paralizi. U svijetu živi oko 17 miliona osoba s cerebralnom paralizom, uz podršku od 350 miliona osoba koji su članovi porodica, prijatelji i članovi zajednice.

Kada kažemo da mi brojimo negdje oko 194 porodice puta četri da uzmemo prosjek to je ogroman broj osoba kojima je potrebna podrška. Mi u ZDK i organizacija koja se bavi ovim populacijama, pružanjem usluga ovim populacijama Udruženje Dlan razlikuje se od drugih organizacija upravo u tom dijelu gdje mi pružamo podršku kompletnoj porodici a ne samo korisniku“, rekao je Selvedin Dedić, direktor Udruženja roditelja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima „Dlan“ Zenica.

Slogan ovogodišnje kampanje podsjeća kako postoji „milion razloga“ za prepoznavanje postignuća ljudi s cerebralnom paralizom, porodica i profesionalaca koji ih podržavaju, s naglaskom na dostupnost pristupačnih tehnoloških rješenja u svakodnevnom životu osoba s cerebralnom paralizom. Savez udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH osnovan je na Osnivačkoj skupštini održanoj 17. 10. 2011. godine u Sarajevu. Donesena je Odluka da datum osnivanja Saveza, 17. oktobar, bude Dan osoba s cerebralnom paralizom u FBiH. (T. B.)

The post ZENICA: Održana promocija knjige „Trčati s vjetrom“ appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU