ZENICA: Radionica “Filcanje sapuna” u okviru projekta “Hobi kao posao”

Galerija „Preporod“ Zenica u okviru projekta „Hobi kao posao“ realizovat će četvrtu, završnu radionicu za djevojke IV razreda JU Mješovita srednja škola Zenica.

Radionica „Filcanje sapuna“ realizovat će se u prostorijama škole, 7. decembra sa početkom u 14 sati, gdje će učenice imati priliku da nauče o tehnici filcanja. Filcanje ili ćebanje vune je stara tehnika prerade vune koja se zasniva na svojstvu vlakana da se usljed mehaničkog i toplinskog djelovanja uz pomoć sapuna i vode, vlakna se međusobno upletu u čvrstu strukturu. Najstariji predmeti od filcane vune pronađeni su u azijskim i nordijskim zemljama.

Radionica primjenjuje i mokro i suho filcanje, što daje mogućnost da kroz jedan proizvod učenice nauče obje tehnike filcanja vune. Proizvodi nastali na ovaj način predstavljaju odlične poklone i suvenire što daje pretpostavku za pokretanje vlastitog posla u budućnosti. Učenice će imati priliku svoje sapune ukrase sa motivima po izboru.

Po završetku radionice radovi će biti pripremljeni za izložbu, sa ostalim radovima sa sve četiri radionice, koliko je i prevdiđeno projektom.

Projekat „Hobi kao posao“ podržan je od Fedralnog ministarstva obrazovanja i nauke, s ciljem da učenice nauče osnove rada određenim tehnikama, koje u budućnosti mogu nadograditi dodatnim istraživanjima, ali i hobi pretvoriti u posao, kao osnov finansijskih izvora i socio-ekonomskog osnaživanja žena.

The post ZENICA: Radionica “Filcanje sapuna” u okviru projekta “Hobi kao posao” appeared first on zenicainfo.ba.

zenicainfo.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU