-1.1 C
Sarajevo
Subota, 28 siječnja, 2023

Zeničanka zaražena koronavirusom bila s porodicom u Italiji, ostali članovi pod nadzorom

U sjedištu Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona u toku je sjednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog kantona, u kojom je jučer otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Sjednicom predsjedava ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK Adnan Jupić, koji je prije tog sastanka održao i sastanak sa svojim ekspertskim timom epidemiologa. Sjednice su sazvane nakon jučerašnjeg otkrića prvog slučaja koronavirusa u Fedraciji Bosne i Hercegovine, a petog na području BiH, javlja Fena.

  • Stanje koje nas nije pretjerano iznenadilo niti dočekalo nespremno. Radi se o ženskoj osobi srednje životne dobi, koja se vratila sa porodicom iz Italije – kazao je Jupić, koji je najavio da će ta osoba biti pregledana u izloatoriju ZDK, koji je prije nekoliko dana osposobljen i u kojem trenutno nema smještenih pacijenata.

Članovi njene porodice, istakao je ministar Jupić, pod zdravstvenim su nadzorom i nad njima će biti provedena dijagnostika. Zaražena osoba je, kazao je Jupić, ispoštovala kompletnu proceduru koju su joj naložili na graničnom prelazu na kojem je ušla u BiH.

  • Nalaz je odrađen na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a testiranje će biti urađeno i svim članovima te porodice, dok će zaražena osoba, nakon pregleda, biti smještena u izolatiriju ili na Odjelu za infektivne i zarazne bolesti – najavio je Jupić, koji je dodao kako nemaju informacija da je zaražena osoba u međuvremenu kontaktirala i s nekim drugim osobama, osim dva člana vlastite porodice.
  Pola miliona KM za čišćenje obala rijeke Bosne ZDK-a

Članovi porodice su također pod zdravstvenim nadzorom i nalaze se u samoizolaciji. Jupić upozorava da ipak ne treba shvatiti bezazleno ovu situaciju te poziva građanstvo da se pridržavaju osnovnih higijenskih mjera, ali da izbjegavaju i nepotrebne posjete zdravstvenim ustanovama. Informacije mogu, napominje Jupić, dobiti i preko telefona.

Načelnik Odjela za infektivne i zarazne bolesti Kantonlane bolnice Zenica Ednan Drljević istakao je kako nema razloga za paniku.

  • Najbolje i najorganizovanije države su podlegle ovom pritisku. Jako se teško boriti sa nečim o čemu, zapravo, mi i ne znamo dovoljno. Poduzimamo sve mjere koje su u našoj nadležnosti – kazao je Drljević, te napomenuo da su njihovi kapaciteti maksimalno iskorišteni, ali da su ograničeni te da su zdravstveni radnici preopterećeni.
  • Ta brana će biti probijena kad-tad, ali nama je cilj da tu branu držimo što dalje. Očekujemo da je ovo sezonska bolest te da će se za mjesec-dva dana sama ugasiti. Imamo problem da je sezona gripe pa je jako teško raspoznati šta je sezonska gripa, a šta je koronavirus – napomenuo je Drljević, dodajući da ima veliki broj osoba koje se vraćaju iz inostranstva i koji se nalaze u samoizolaciji, ali da su na koronavirus testirali samo dva lica.
  Skupština SBK-a u utorak o Zakonu o koncesijama

Muškarac koji je testiran prošle sedmice bio je negativan, dok je ženska osoba bila pozitivna. Drljević smatra da je, za sada, zdravstveni sistem ZDK-a „dobio prolaznu ocjenu“.

Građane koji se vraćaju iz ugroženih područja poziva da se prijavljuju epidemilozima te da se, po mogućnosti, prijavljuju telefonskim putem da bi što manje bili u kontaktu s ostalim građanima.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU