Zenički INZ predstavljao BiH na Europskom kongresu kliničke mikrobiologije

Zaposlenici i stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) protekle sedmice učestvovali su sa dva stručna rada na 32. Europskom kongresu kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti (32nd European Congress of Clinical Microbiology and Infectious Diseases).

Kongres je, nakon dvije “pandemijske” godine, održan protekle sedmice u Lisabonu (Portugal), i to u “hibridnom” formatu, odnosno uz prezentacije uživo, prezentacije putem postera-plakat prezentacija, kao i online.

Radi se o značajnom skupu, koji iako nosi naziv evropski, okuplja učesnike iz cijelog svijeta, a ove godine u Lisabonu je o medicinskim temama govorilo gotovo 14.000 učesnika iz 156 država. Predstavljeno je 4.000 radova iz oblasti mikrobiologije i zaraznih bolesti.

Među njima su i tri rada bosanskohercegovačkih autora, od kojih su dva iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a treći od kolegice iz KCUS-a i tima. Uz stručnjake sa radovima, skupu u Portugalu je prisustvovalo još nekoliko bh. državljana, u okviru komercijalnih prezentacija kompanija i institucija.

Prvi rad koji je INZ predstavio je “Seroprevalencija SARS-CoV-2 u Općini Zavidovići (ZDK, FBiH) u periodu mart-aprila 2021. – pilot studija”, autora Amira Ibrahimagića, Senada Huseinagića, Selvedine Sarajlić-Spahić, Fatime Bašić, Sumeje Sarajlić, Jasmina Durmiševića, Nine Hasanice,  Muhameda Skomorca, Seada Begagića i Selme Uzunović.

Drugi stručni rad koji je prezentiran u Lisabonu je o temi “Detekcija plijesni i mikotoksina u kukuruznom brašnu i mliječnim proizvodima u Zenici, BiH” , autora Amira Ibrahimagića, Ćamke Kovač, Amre Salkić, Emine Idrizović, Muhameda Gladana i Selme Uzunović.

– Navedni brojevi ukazuju na značaj tog skupa sa stručnog aspekta, ali i u organizacionom smislu. Veroma je  bitno da je Bosna i Hercegovina upisana na mapu učesnica, te da smo imali priliku i fizički prisustvovati i predstaviti naš Institut i državu BiH – rekao je Amir Ibrahimagić, načelnik Službe za hemijsku dijagnostiku INZ-a, koji je predstavljao ovu instituciju i našu državu u Portugalu.

Uz tim INZ-a i dva njihova rada, na ovom najvećem ovogodišnjem okupljanju svjetskih stručnjaka kliničke mikrobiologije i zaraznih bolesti u svijetu, našao se i rad kojeg potpisuju Amela Dedeić-Ljubović (KCUS) i Irma Salimović-Bešić i Edina Zahirović. Na tom kongresu najavljena je organizacija 33. kongresa, a u aprilu naredne godine grad domaćin je Kopenhagen, Danska.

– Institut za zdravlje i sigurnost hrane kontinuirano obavlja niz složenih poslova na prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja građana u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), od beba i mladih majki, preko vrtićkog uzrasta, učeničke i studentske dobi, pa do radnog stanovništva, radne i životne okoline pa do najstarije i bolešću pogođene populacije. Paralelno sa kompleksnim angažmanom petnaestak različitih službi, ono što potičemo i stimuliramo jeste izrada i predstavljanje stručnih radova na bh., regionalnom i globalnom, svjetskom nivou. Tim prije je primanje dva naša rada na skupu u Portugalu i prilika da predstavimo naš INZ i BiH cijelom svijetu dokaz da radimo dobar posao – rekao je direktor INZ-a Senad Huseinagić, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.  

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU