ŽENSKE TEGOBE: Tri domaća čaja olakšavaju probleme kod neredovne menstruacije

Ako imate problema sa neredovnim ciklusima, probajte ove čajeve koji podstiču menstruaciju.

Ako vam kasni menstruacija ili generalno imate problema sa neredovnim ciklusom, od pomoći mogu da budu razni biljni preparati. Postoje čajevi koji uzorkuju kontrakcije materice i potpomažu da menstruacija krene…

Ipak, prije nego što probate bilo koju od ovih vrsta čajeva, važno je da uradite test na trudnoću kako biste bili sigurni da niste trudni, jer ovi napici mogu da ugroze trudnoću i utiču na razvoj fetusa.

1. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira se smatra bezbjednim za upotrebu tokom trudnoće, sve dok se uzima u malim dozama (1 do 3 grama, ili 1/3 do 1/2 kašičice, maksimalno 3 do 4 dana). U većim dozama, ovaj korijen ima sposobnost da izazove kontrakcije materice. Đumbir treba uzimati nekoliko dana pred ciklus, kako bi se on podstakao.

POTREBNI SASTOJCI: 2 do 3 cm isječenog svježeg korijena đumbira, 1 šolja vrele vode

Stavite narezani đumbir u šolju vrele vode i ostavite tako 5 do 10 minuta. Procijedite čaj i pijte 2 do 3 puta dnevno.

Isječeni korijen đumbira se može ponovo koristiti za pripremu još 2 ili 3 čaja, ali prethodno je potrebno da korijen malo zasiječete prije nego što ga spustite u vodu. Na ovaj način oslobodit će se veće koncentracije đumbira.

2. Čaj od sene

Sena ima laksativna svojstva, ali može i da izazove kontrakcije materice. Sadrži supstance koje stimulišu kontrakcije glatkih mišića, a koje se nalaze i u crijevima i u materici. Osim za liječenje zatvora, čaj od sene se preporučuje kod problema sa redovnim ciklusom, odnosno kašnjenjem istog…

POTREBNI SASTOJCI: 2 grama (oko 1/2 kašičice) listova sene, 1 šolja vrele vode

Stavite listove sene u šolju vrele vode i ostavite ih tako 5 do 10 minuta. Procijedite čaj i pijte 2 do 3 puta dnevno. Pošto je to poznati laksativ, vrlo je vjerovatno da ćete imati dijareju. Idealno bi bilo da ga ne pijete duže od 3 dana, jer može da izazove bolove i nelagodu u stomaku, ali i dehidraciju ili gubitak elektrolita usljed dijareje.

3. Čaj od origana

Origano se koristi u nekim kulturama za poboljšanje cirkulacije u materici i stimulisanje njenih kontrakcija. Ponekad se koristi na kraju trudnoće da bi se olakšao porođaj.

POTREBNI SASTOJCI: 1 kašika origana, 1 šolja vrele vode

Origano prelijte šoljom vrele vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Ostavite da se ohladi, a zatim procijedite i pijte 2 do 3 puta dnevno.

Ko ne treba da pije ove čajeve

Čajevi koji pomažu da se podstakne ciklus mijenjaju redovan protok krvi u mišiće materice. Obavezno ih treba izbjegavati u trudnoći jer mogu ozbiljno da utiču na razvoj fetusa.

Pošto neki od ovih čajeva imaju i laksativno djejstvo (zbog njihove sposobnosti da stimulišu glatke mišiće), pa je preporuka i da ih izbjegavaju djeca i starije osobe, osim pod nadzorom ljekara, prenosi najportal.ba.

The post ŽENSKE TEGOBE: Tri domaća čaja olakšavaju probleme kod neredovne menstruacije appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU