Zlatna groznica “trese” Vareš, svi polažu velike nade

Velike nade Opština Vareš, građani i viši nivoi vlasti polažu u nalazište i moguću eksploataciju cinka i zlata na području ove opštine

Sve je još u fazi istraživanja, ali investitori se nadaju da će uskoro dobiti sve dozvole i otvoriti rudnik, koji bi oživio dugogodišnju rudarsku i industrijsku tradiciju, piše N1.

Ispod slojeva zemlje na području Vareša, vjeruje se da leži nalazište cinka, olova, barita i njihovog prirodnog pratioca, zlata. Bušenje i istraživanje vrše domaće kompanije, a taj proces do sada je koštao 20 miliona dolara.

“Ideja je da se ovdje otvori rudnik cinka, olova, zlata, barita, nekih drugih minerala koji se nađu i da se investira negdje oko 180 miliona dolara”, otkriva Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Priča o istraživanju rezervi zlata u vareškom kraju počela je 2018., kada je izdato rješenje o geološkim rezervama.

“Očekujemo vrlo brzo da sa lokalnog nivoa, kantona, dobijemo urbanističku saglasnost. Okolinska dozvola je takođe pri kraju. Vrlo brzo taj dokument očekujemo u ministarstvu, nakon čega ćemo izdati rješenje o pravima na eksploataciju ovih mineralnih sirovina”, kaže Nermin Džindić, ministar energetike i rudarstva FBiH.

“‘Naša namjera je poštivati rudarsku tradiciju vareškog kraja, poboljšanu elementima modernog poslovanja, brigom o uposlenicima i korištenjem najnovijih i ekološki najprihvatljivijih sredstava rada”, dodaje Adnan Teletović, direktor kompanije ”Eastern Mining”.

Projekat istraživanja nalazišta zlata i minerala u Varešu od prvog dana podržava i lokalna zajednica. Zvaničnicima sa federalnog nivoa zamjeraju što tek sada, u predizborno vrijeme, pokazuju interes za ovaj projekat i opštinu Vareš.

“Lokalna se zajednica pita. Svi ćemo mi podnositi onu ružniju stranu kada dođe do eksploatacije. Ali smo svjesni svojih interesa. I tražićemo maksimum pridržavanja najvećih standarda, evropskih pa i viših. Još je teže što nećemo dozvoliti da nas neko zaobilazi, da nas minimizira, da nas neko ponižava”, poručuje Zdravko Marošević, načelnik opštine Vareš. (Izvor: N1/Foto: Avaz)

U međuvremenu, daleko od visoke politike, Vareš živi u rascjepu između rudarske i industrijske prošlosti i obećane bolje, moguće i zlatne budućnosti.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU