Zoran Milanović danas stiže u Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas će posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Milanović stiže u Jajce na obilježavanje 27. godišnjice vojne akcije Maestral kojom je grad oslobođen trogodišnje okupupacije. Akcija je trajala od 8. do 13. septembra 1995. godine.

Operacija Maestral je bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su zauzeti veći prostori zapadne Bosne.

Podsjetimo, Milanović je jučer bio jedan od domaćina na samitu Brdo-Brijuni. Samitu su prisustvovali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kako i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski itd.

Tom prilikom lideri zemalja zapadnog Balkana saglasili su se da bi BiH trebala dobiti kandidatski status do kraja godine.

“Bilo je indikativno kada je EU dala kandidatski status Ukrajini, a ne BiH i to je nemoralno i užasno. Rekao sam to više puta, ali da sam donosilac odluka rekao bih u ime Hrvatske kako bih daO isti status i BiH. Kako je Ukrajina ok, a BiH nije? Takva politika nije ispravna”, rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba prram, kao i putem našeg Viber Chata.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU