Zoran Milanović: Svijet zna tko je počinio genocid u Srebrenici

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović obratio se javnosti povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, uputio saučešće porodicama žrtava te naglasio kolika je važnost obilježavanja ovog datuma.

Milanović je na početku svog obraćanja kazao da se genocid u Srebrenici – sistemsko, namjerno i brutalno ubijanje više od osam hiljada ljudi dogodio prije samo 25 godina. U historiji moderne Evrope, pogotovo jedne države i naroda, bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini, tako tragičan događaj još uvijek je bolna rana i ispit naše ljudskosti.

“Osim iskrenog saučešća koje vam danas upućujem, i to ne po prvi put, porodicama srebreničkih žrtava i rijetkim preživjelima važno je pokazati da razumijemo njihovu bol i ne dopuštamo osporavanje genocida u Srebrenici koji se dogodio. Dogodio se i osporavati ga više ne treba!”, kazao je hrvatski predsjednik.

Važno je znati ko je počinio genocid u Srebrenici, nastavio je, zbog budućnosti, ali i sadašnjosti.

“Važno je kazati i prihvatiti kako za genocid nije i ne može biti kriv cijeli srpski narod, veći dio naroda i općenito uključivati narod kao kategoriju u tu vrstu odgovornosti. Važno je reći da svi krivci, pravi krivci, najveći krivci, do danas nisu kažnjeni”, kazao je.

Odgovornost svih nas jeste da istina bude prihvaćena i da žrtve počivaju u miru, istakao je. No, još je veća odgovornost na nama da porodice žrtava i preživjele prihvatimo kao sebi jednake i damo im vjeru u postojanje onih ljudskih i evropskih vrijednosti.

“Ne ostavljajmo ih u zatočeništvu prošlosti. Žrtva Srebrenice mora biti jedna od ključnih i dobro naučenih lekcija evropske humanosti, vjerodostojnosti i iskrenosti”, zaključio je Milanović.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU