1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Zvizdić primio delegaciju Skupštine Crne Gore i PSSEECP-a

 Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića i delegaciju crnogorskog Parlamenta koja učestvuje na zasjedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP).

Tokom susreta zajednički je konstatirano da su odnosi dvije zemlje, posebno nakon potpisivanja Ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, na najvišem nivou, što, kako je naglašeno, otvara mnogo prostora za proširenje i unapređenje saradnje u svim oblastima.

Sagovornici su razmijenili informacije o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, te naglasili značaj zajedničkog rada na uklanjanju carinskih barijera i na boljem infrastrukturnom povezivanju dvije zemlje putnim i željezničkim komunikacijama.

Razgovaralo se i o regionalnoj političkoj situaciji, posebno o zajedničkoj potrebi da Evropska unija (EU) prepozna značaj proširenja na region zapadnog Balkana, te vrednuje i nagradi pozitivne pomake koje države regiona naprave u procesu evropskih integracija.

S tim u vezi, najviši zvaničnici parlamenata Bosne i Hercegovine i Crne Gore ocijenili su da evropska perspektiva država zapadnog Balkana jeste najvažniji politički alat regionalnog povezivanja, te istakli da će dvije prijateljske i susjedne zemlje nastaviti da pružaju podršku jedna drugoj na putu ka članstvu u EU, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima