-7.1 C
Sarajevo
Subota, 22 siječnja, 2022
Još

  Rebalansom povećan budžet za skoro 50 miliona KM Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja

  -

  Nakon Predstavničkog i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH je na posljednjoj sjednici podržao rebalans Financijskog plana Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja za 2019. godinu.

  Protekle 2018. godine budžet Zavoda je iznosio 158.806.000 KM, a u 2019. godini iznosi 207.327.893 KM – potvrdila je Feni direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH Vlatka Martinović.

  Kaže da je povećanje sredstava najviše usmjereno na program dječje kardiokirurgije, kardiologije i kardiokirurgije, za što je izdvojeno više od 10 miliona KM, kako bi se omogućio nesmetan rad kliničkim centrima i smanjile liste čekanja kod odraslih pacijenata.

  Dodaje da se zbog nemogućnosti liječenja najsloženijih srčanih mana kod djece u Federaciji BiH najviše novaca izdvaja za njihovo liječenje u inozemstvu.

  – Samo kad se klinike u FBiH izjasne da ne mogu izvršiti operativni zahvat kod složenih srčanih mana kod djece, nakon odluke komisije, djeca se izmještaju u specijalizirane inozemne klinike. Često je riječ o hitnim slučajevima, koje izmjestimo u toku jednog dana, uz dobijanje svih dozvola za slijetanje inostranih sanitetskih zrakoplova u našu zemlju – kazala je Martinović.

  Po njenim riječima, također su povećana sredstva za liječenje oboljelih od Chromove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, a najveće povećanje je kod lijekova za liječenje multiple skleroze.

  Martinović napominje da je evidentan porast sredstava za lijekove za liječenje MS. Tako je u 2018. godini izdvojeno 1.800.000 KM, a u 2019. godina 7.000.000 KM, što iznosi povećanje  od 289 posto – navodi direktorica Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.

  Kaže da će se usvajanjem rebalansa financijskog plana ZZOiR FBiH omogućiti i uvođenje novih suvremenih lijekova za liječenje oboljena iz vertikalnog programa.

  (FENA) E.F.

  http://www.fena.ba/article/1100219/zzo-fbih-rebalansom-povecan-budzet-za-skoro-50-miliona-km


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO