Zašto mlada nosi veo? Ko je kriv što djeveruše nose iste haljine i ostale stvari koje o vjenčanju niste znali

Svaka je žena, barem jednom u životu, bila pozvana da bude djeveruša. Tako je to u velikim obiteljima, a ponekad u haljinu djeveruše uskoči, ako nema dovoljno sestrični ili daljnjih rođakinja, čak i najbolja prijateljica. Ali, zar moraju te haljine uvijek biti iste i tako jako ružne?

Pitate li Engleze iz viktorijanske ere, moraju. Naime, običaj da djeveruše nose iste, najčešće, baš ružne haljine, datira iz viktorijanske ere engleske povijesti, kada niti jedna dama s dvora nije smjela svojim izgledom namašiti vladaricu, kraljicu Victoriju.

“Identične haljine djeveruša običaj su koji datira iz 1841. godine, kada se udala kraljica Victoria. Takvi su događaji bili prava prigoda da se pokaže sva raskoš, moć i utjecaj dvora”, pojašnjava za The Independetn profesor na fakultetu Brighton, Lou Taylor.

zašto mlada nosi veo? ko je kriv što djeveruše nose iste haljine i ostale stvari koje o vjenčanju niste znali
zašto mlada nosi veo? ko je kriv što djeveruše nose iste haljine i ostale stvari koje o vjenčanju niste znali

U srednjevjekovnim su vremenima vjenčanja, baš kao i sprovodi, pomno planirani i uvijek su bili ogledni pokazatelj tko je tko na ljestivici do krune.

“Kraljica Victorija imala je 12 djeveruša. Bile su dojevene u identične haljine. Iza uha, u kosi, nosile su ukras od umjetnih ružica, a kraljica im je poklonila broš i orla, ukrašenog biserima. Bile su to najstarije kćeri najistaknutijih pripadnika engleskog dvora. Identično su bile odjevene kako ne bi pokušale nadmašiti jedna drugu, a kamoli zasjeniti mladenku, u ovom slučaju, samu kraljicu”, objasnio je Taylor.

zašto mlada nosi veo? ko je kriv što djeveruše nose iste haljine i ostale stvari koje o vjenčanju niste znali

Što se običaja da mladenka nosi veo i on je relikt povijesti. Nosile su ga Rimljanke, kada bi se udavale. U drevnom Rimu, vjenčanje se zvalo conffereatio i zahtijevalo je da na njemu bude prisutno 10 svjedoka. Bile su to prve djeveruše, iako nema zapisa kako su morale biti odjevene.

“Mlada bi u Rimu iz svoje u kuću svojeg odabranika išla u pratnji više djevojaka. Za tu je prigodu imala najljepšu haljinu. Osim toga, nosila je veo žarko žute boje, koji se smatrao znakom sreće. Naime, nakon vjenčanja, od udane se žene očekivalo da prekriva kosu maramom”, rekla je profesorica povijesti sveučilišta u Londonu Liz Gloyn.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU